Poruka pacijenata liječnicima u štrajku: Bolest ne zna čekati i dolazi iznenada, podmuklo i nenajavljeno

Foto: Hina

IZ UDRUGE HRVATSKIH PACIJENATA stigla je kratka poruka povodom 50. dana štrajka liječnika.

"Uvaženom dr. Ivici Babiću i ministru zdravlja prof.dr.sc. Rajku Ostojiću, dr. med. čestitamo 50. dan  štrajka i brizi za  nas oboljele. Želimo vas podsjetiti u dobroj vjeri da bolest ne zna čekati i da dolazi iznenada, podmuklo i nenajavljeno. Pitamo vas je li preventiva za vrijeme štrajka dostupna i u kojoj mjeri?  U očekivanju odgovora želimo vam obilje zdravlja.", stoji u poruci koju potpisuje Mario Drlje predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Pregovori se nastavljaju, dogovor bi se mogao postići do kraja tjedna

U Ministarstvu zdravlja nastavljaju se pregovori o novom Kolektivnom ugovoru u zdravstvu 50. dana štrajka liječnika.

Obje strane vjeruju da bi se do kraja tjedna mogao postići dogovor, a samim time i prekinuti štrajk. Stavovi oko plaćanja prekovremenog rada, dežurstva i pripravnosti sve su bliže usuglašavanju, istaknuo je čelnik liječničkog sindikata Ivica Babić.


"Svi smo iznijeli argumentaciju, sad to treba staviti na papir i vidjet ćemo koliko je to rješenje prihvatljivo. Bilo bi poželjno kada bi bilo obostrano prihvatljivo. Ništa ne mogu prejudicirati obzirom na dosadašnja iskustva u svim pregovorima kada su se u zadnjim trenutcima znale stvari komplicirati", istaknuo je Babić.

Iako suzdržan, Babić je, kaže, umjereni optimist. Ako se međutim, do kraja tjedna ne postigne dogovor, Hrvatski liječnički sindikat započet će, sukladno najavama, prikupljati kuvertirane liječničke otkaze, nakon čega će uslijediti kolektivni otkazi ugovora o radu. Da do toga neće doći vjeruje ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je početkom tjedna izjavio.

"Apsolutno smo definirali kritične točke i mislim da smo ih skoro i riješili, i u tom sam pitanju optimist. Ostalo je naravno pravo svih drugih da se bore za svoja prava. Što se mene tiče, uvjeren sam da ćemo završiti do petka", poručio je Ostojić.

Pročitajte više