Posao iz snova u gradskoj tvrtki: Na Fejsu komentira i dijeli sadržaj s ustaškim znakovljem

Foto: Facebook

STIPE RADOŠ KNJEŽEVIĆ, bivši direktor Parkova i nasada, splitske gradske komunalne tvrtke koja brine o zelenilu, prije par dana je dobio prvi radni nalog od svog nasljednika, aktualnog SDP-ovog ravnatelja Zorana Barca. U roku od deset dana mora pobrojati stabla na Poljičkoj cesti te svakom stablu dati matični broj. To je prvi pisani trag komunikacije na relaciji Barac - Radoš Knježević u gotovo pa dvije godine otkako je, nakon preuzimanja vlasti u Splitu, Radoš Knježević kao diplomirani agronom stavljen na mjesto savjetnika (za hortikulturu).

Sad će se stvar "zarolati", jer će Radoš Knježević poslati povratni dopis da mu za matični broj treba geodetska podloga...

Od direktora Barca doznajemo da na tom mjestu prije nitko nije radio, ali da Parkovi i nasadi mogu imati savjetnika po potrebi, tj. koliko im treba. U doba Radoš Knježevića već je tu bio savjetnik (za financije), a od imenovanja Barca na čelo Parkova, direktor ima dva savjetnika.

U nedostatku pametnijeg posla, savjetnik snažno zagazio u svijet interneta...

Radoš Knježević tvrdi da dosad nije radio ništa te da je teško kratio savjetničke dane. Popio bi kavu, prelistao portale, informirao se o događajima u zemlji i svijetu. Bivši direktor Parkova i nasada na novom je radnom mjestu, s 30 posto manjom plaćom od direktorske, što izađe nekih 9, 10 tisuća kuna, u nedostatku pametnijeg posla i direktiva iz središnjice, tako snažno zagazio u svijet interneta.

Postao je komentator tekstova na lokalnim portalima. I to prilično vatren. Uključio se tako u diskusiju na relaciji Baldasar - Škorić, dakle, SDP-ov gradonačelnik, HDZ-ov šef oporbe, oko prevažne teme tko više voli Split. Radoš Knježević nije se sustezao kritike pa je protiv svog osnivača, Baldasar je, naime, i predsjednik Skupštine Parkova i nasada, osuo iz sve snage. Nema se što Baldasar javljat, znamo di je bio '91. Šmugnuo je u Italiju, dok je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić kao maloljetni branitelj stao u obranu domovine.

Radoš Knježević ne vidi ništa sporno u objavi, a dosad ga po tome pitanju nisu kontaktirali ni Baldasar, ni direktor Barac, koji ipak razmišlja da popričaju na tu temu. Kao direktor sa savjetnikom, ne zbog političkih uvjerenja, već zbog neprofesionalnog ponašanja te narušavanja ugleda ustanove.

U dvije godine direktor i savjetnik nisu razmijenili nijedan e-mail?!

"On se sada želi prikazati kao žrtva. Istina je da je ovo prvi pisani nalog, dosad smo kontaktirali usmeno. Ne često, ali jesmo", kaže Barac o tome da mu savjetnik prima plaću, a ništa ne radi.

Malo nas je začudio takav odnos. Barac se, recimo, ne može sjetiti nijednog dopisa, e-maila, kojeg bi primio od svog savjetnika.

"Pa nije to ništa čudno. Eto, danas sam recimo tražio jedan savjet može li jedna biljka uspijevati na određenoj lokaciji. Radi se o tri tisuće komada. Danas sam poslao prvi pisani nalog Radoš Knježeviću jer sam shvatio da se s njim ne može drugačije", zaključio je Barac. 

Prvi pisani nalog savjetniku Radoš Knježeviću uslijedio je svega koji dan nakon što smo se kod direktora Barca raspitali o njegovom statusu i radnim zadacima. Moguće da je riječ tek o pukoj koincidenciji.

Parkovi i nasadi pod Radoš Knježevićem svaku godinu završili s milijunskim gubitkom

Radoš Knježević preživio je cijeli mandat Željka Keruma, kojeg je 2009. godine već dočekao na radnom mjestu direktora Parkova i nasada. Imenovan je godinu ranije, a zbog njegovog postavljanja pukla je ljubav Liste Velog mista i HDZ-a. Radoš Knježević kaže da je oduvijek HDZ-ovac. A kod imenovanja 2008. godine podržao ga je i HSP.

Tijekom godina Kerumovog mandata Parkovi su bili kronični gubitaš. Prema transparentno.hr, Parkovi su od 2009. do 2013. godine bilježili godišnji gubitak između dva i pol i tri milijuna kuna, da bi posljednju godinu završili s rekordnim gubitkom od 4 milijuna kuna.

Barac kaže da su dubioze od 7,8 milijuna kuna zatvorili prodajom zemljišta na Pazdigradu te da su se okrenuli tržištu i da sada posluju pozitivno. Ne zavise više toliko od Grada Splita.

"Šundov je htio zeleni Split, a kresali su izdatke za komunalu"

Radoš Knježević, pak, tvrdi da je u posljednjoj godini gubitak preuveličan, a da je firmu zapravo ostavio u plusu tri milijuna kuna, jer Parkovi i nasadi imaju 11 milijuna kuna kratkoročnih potraživanja. 

Sva izvješća su mu usvojena, a gubitke je redovito pravdao pred Gradskim vijećem. Kaže da je Baldasaru napravio uslugu jer ga je Kerum potvrdio na čelu firme do 2017. godine, a on je ipak pristao na sporazumni raskid i premještaj na novouspostavljeno radno mjesto savjetnika (za hortikulturu).

"Gubitak se stvarao jer bi se kresali rashodi za komunalu. Jure Šundov htio je zeleni Split, no Grad nije plaćao na vrijeme, nego bi se u narednoj godini poplaćali dugovi iz prethodne godine. Mi smo radili, a oni nas nisu pratili. Osim toga cijene po kojima radimo nisu se mijenjale od 1999. godine. Naša cisterna vode duplo je jeftinija od one Čistoće", kaže Radoš Knježević.

Ustaška šala

Zanimljivo je možda da je Radoš Knježević među radnom literaturom o hortikulturi na svom direktorskom stolu držao i Knjigu hrvatskih prezimena.

"Pa što?! To je bio poklon. Zar je protuzakonito?", začudio se Radoš Knježević što nas to interesira. 

Interes nije za čuditi s obzirom da Radoš Knježević na svojoj Facebook stranici dijeli i sadržaj koji promoviraju ustaštvo.

"To je bila šala", kazao je Radoš Knježević o fotografiji čaše sa slovom U i natpisom Za dom spremni. Znamo da Baldasaru ne smeta jer je već pokazao zaista osobni pristup povijesnoj tematici kada je sljedbenike Ante Pavelića proglasio antifašistima.

Pročitajte više