"Posljednji europski diktator" zbog plišanih medvjedića smijenio dva generala

OVO je vjerojatni prvi slučaju u povijesti da su plišani medvjedići uspjeli pobijediti generale.

Bjeloruski autoritarni predsjednik Aleksander Lukašenko danas je otpustio dva visoka dužnosnika nakon što je dvoje Šveđana sa malim zrakoplovom uspjelo ući u dobro čuvani zračni prostor države i baciti 879 plišanih medvjedića sa padobranima na koje su prikvačili poruke potpore ljudskim pravima, piše AP. 

"Posljednji europski diktator"

Dužnosnici bivše sovjetske republike negirali su taj incident od 4. srpnja sve dok prošlog tjedna Lukašenko nije sazvao sastanak na kojem im je uputio žestoke kritike zato što su dopustili takvu "provokaciju".

Jučer je bjeloruski vođa, u zapadnim medijima nazvan "posljednjim europskim diktatorom", dao otkaz šefu zračne obrane i čelniku Granične kontrole te je podijelio ukore još nekim visokim dužnosnicima. Šveđani Thomas Mazetti i Hannah Frey su kazali da su sa tom akcijom željeli podržati aktiviste koji se u Bjelorusiji bore za ljudska prava i posramiti vojsku koja slovi za "kamen temeljac" Lukašenkove vlasti.

Dvoje Šveđana se se dugo pripremalo za let te su učili kako upravljati malenim zrakoplovom Jordel. Troškove akcije od oko 150 tisuća eura financirali su iz svojih primanja u oglašivačkoj tvrtki. Par je kazao da su bili inspirirani sličnim akcijama bjeloruskih aktivista koji su znali postavljati plišane igračke u poze kao da prosvjeduju.

Pročitajte više