Poslušajte što je točno Nikolić rekao za FAZ: "Vukovar je bio srpski grad i nemaju šta Hrvati da se vrate"

NAKON što se novi srpski predsjednik Tomislav Nikolić uzbunio zbog reakcija na svoju izjavu o Vukovaru kao "srpskom gradu" te poslao demantij u kojem navodi da tako nešto nikad nije rekao, novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Michael Martens uz pomoć audio zapisa intervjua dokazao je da ipak nije sve "podla i podmukla laž", kao što to u svom demantiju navodi Nikolić.

Martens je pitao Nikolića zna li da u Vukovaru ima više Srba nego prije 5 ili 10 godina te da se Hrvati za razliku od Srba u grad ne žele vraćati, na što mu je Nikolić, kako dokazuje audio zapis, odgovorio: "Zato što je Vukovar bio srpski grad. Nemaju šta da se vrate".

Novinar FAZ-a se na Nikolićevo izmotavanje i laganje osvrnuo i jučer u razgovoru za HTV: "Pitao sam zna li da u Vukovaru, naprimjer, ima danas više Srba nego prije 10 ili pet godina. Rekao sam da se Hrvati ne žele vraćati, a Srbi hoće. Nikolić mi je na to rekao, citiram, to je zato što je Vukovar bio srpski grad, nemaju se Hrvati što tamo vraćati. Postoji audio zapis ovog intervjua".

Još uvijek sanja Veliku Srbiju

Podsjetimo, Nikolića je novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Michael Martens u intervjuu podsjetio i na izjave o tome kako "još uvijek sanja Veliku Srbiju", na što je Nikolić odgovorio: "Točno. Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Kao što želim da Srbija postoji u granicama priznatim od međunarodne zajednice, tako to pravo želim i drugim državama. Moji snovi, iz vremena kad se Jugoslavija raspadala, kad se odlučivalo tko će gdje živjeti, nažalost, nisu se ispunili. I, kako stvari stoje, neće se ni ispuniti".

U petak je Nikolićeva Srpska narodna stranka (SNS) poslala demantij u kojem stoji: "Kabinet novoizabranog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića oštro demantira da je predsjednik Nikolić bilo kojem listu, od dana kada je formirana Srpska napredna stranka, a kamoli između dva izborna kruga, dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati nemaju što vraćati u njega". U priopćenju se dodaje da je riječ o "podloj i podmukloj laži" i naglašava da će Nikolićeva politika biti usmjerena prema izgradnji mira i stabilnosti u regiji. No, tko tu zapravo laže pokazao je audio zapis intervjua.

Komentar audio zapisa jutros se nije mogao dobiti od prvog čovjeka naprednjaka Aleksandra Vučića. Nikolićev nasljednik, podsjetimo, stao je u obranu predsjednika rekavši da je dio o Vukovaru u intervjuu - izmišljen. "To je Nikolić govorio nekada, danas to ne govori", rekao je Vučić. Nakon objave snimke, i on djeluje jednako neuvjerljivo.

Pročitajte više