Postaje li država vaš gospodar ako se odlučite na osobni bankrot?

Foto: Hina

HRVATSKA je krcata dužnicima kojima je više nego bilo što drugo potreban novi početak, a jedan od načina na koji do njega mogu doći jest proglašenje osobnog bankrota. Prilika za novi start dobro zvuči, no u tom slučaju država će postati vaš novi gospodar, tvrdi Nova TV.

Oni koji se odluče na takav radikalni potez dobit će osobnog stečajnog upravitelja, kojem će morati predati ključeve stana, automobila, pa i mobitela, za što će im država dati onoliko novca koliko im je potrebno da prežive mjesec. O kojem iznosu se radi, određuje sud. Minimalna svota iznosit će 800 kuna.

U postupak osobnog bankrota moći će ući građani koji u posljednjih tri mjeseca ne uspijevaju platiti svoje dugove ukupno veće od 30 tisuća kuna. Država će njihovu imovinu rasprodati i na taj način podmiriti vjerovnike. U program neće ulaziti samo oni koji posjeduju neku imovinu, već i oni koji nemaju nikakvu. U bankrot možete ući isključivo svojom voljom, a da iz njega izađete imat ćete vremena od jedne do pet godina.

"Mi dajemo mogućnost potrošaču koji nema imovine da se isti dan otvori i zatvori stečaj, što znači da ja nemam imovinu, dužan sam milijun kuna, i kad to sud utvrdi ja to neću morati platiti", objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić za Novu Tv sinoć.

Kako biste se prijavili u program koji kreće krajem ove godine, trebat ćete otići u jednu od Fininih poslovnica, gdje ćete obaviti savjetovanje i gdje će vam se popisati svi vaši dugovi i imovina.

Osobni bankrot mnogima je jedina prilika za novi početak, no građani sa skepsom gledaju na program i nisu baš sigurni je li u redu da država postane vlasnik svega što posjeduju.

"Pa to mi je bezveze jer ja znam najbolje kako mogu raspolagati s novcima, kako će mi neko raspolagati i koliko ja moram potrošiti, to mi je čudno", kazala je jedan od građanki u blokadi, Sonja Ognjačević.

Pročitajte više