Potezom pera jednog birokrata poskupio tehnički pregled i registracija vozila

Foto: Shutterstock

BAM! I opet poskupljenje potezom pera jednog birokrata (Oprez! Politička elita!)!

Tehnički pregled i registracija poskupili su u prosjeku više od 10%. Što bilo kome od nas vrijedi jeftinija polica osiguranja od automobilske odgovornosti na liberaliziranom tržištu, kojemu je dana mogućnost samostalnog kreiranja cijena i koje je u kratkom roku proizvelo efekt masovnog pojeftinjenja sa svih strana (ponegdje i 40% na već ostvareni bonus od 50%), kada imamo naše divne ministre i njihov netržišni, netransparentni i kancerogeni politički način određivanja cijena (koliko nešto vrijedi)?

Pitam se koliko bismo plaćali tehnički pregled i registraciju kada bi prosvijećeni birokrati odlučili prepustiti pitanje određivanja cijene tržištu! S obzirom na divotu tržišnog načina djelovanja čak vjerujem da te usluge možda uopće ne bismo plaćali, već bi osiguravajuće kuće u sklopu vlastitih stanica za tehnički pregled nudile sve usluge redom BESPLATNO uz uvjet da se kod njih ugovori polica osiguranja vozila.

Tržište djeluje u vašem interesu, tako da za manje novca dobijete više (boljih) usluga, dok političari djeluju u vlastitom interesu, tako da za više novca dobijete manje (ili ništa) usluga, dakle protivno vašem interesu.

Pogledajmo sada kako su cijene tehničkog pregleda i registracije vozila rasle u proteklih 10 godina. Primjetno je kako ni jedna od stavki na tom cjeniku nije pojeftinila (ta neće političar raditi sebi na štetu, je l' tako?):





U žutoj koloni vidljivo je postotno povećanje cijene u odnosu na prethodni cjenik iz 2009. godine, a u narančastoj postotno povećanje cijene u odnosu na cjenik koji je važio prije 10 godina (2004. godine). U odnosu na prethodni cjenik većina stavki poskupila je 9,8%. Izuzetak su stavke 14 i 24. Stavka 14 jest, pazite, usluga naplate poslova iz stavke 13 koji se i sami naplaćuju, a element ingenioznosti birokratskog smišljanja načina na koji će vas se oplesti po novčaniku sadržan je u zagradi stavke 14 koja kaže “iznos za 1 uslugu” što znači da se usluga obrade svake pojedinačne usluge iz stavke 13 obračunava po jediničnoj cijeni navedenoj u tablici.

Stavka 24, pak, u ovom najnovijem cjeniku prekrštena je iz “naljepnica” u “obrasci”. Tako su birokrati izbjegli neugodnu mogućnost da ih netko zatraži objašnjenje poskupljenja vražje naljepnice i to za 35% u odnosu na prethodni cjenik ili čak 62% u odnosu na cjenik iz 2004. godine. Ovako pod izlikom “obrazaca”, što već na prvu zvuči kao nešto što obuhvaća puno više stvari od neke tamo beznačajne naljepnice, služi kao izvrstan i jednostavan izgovor za poskupljenje. Naravno, tu se nema što objašnjavati kada je jasno da je sve navedeno jedna obična pljačka.

Svako dobro,
vaš Kapitalac.

Kapitalac/kapitalac.wordpress.com

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više