Potpredsjednik ruske vlade: Nezavisnost Kosova je bezobrazluk i akt nasilja

Foto: AFP

SRBIJA treba dobro razmisliti je li u njenom interesu da se zbog ulaska u Europsku uniju odrekne Kosova, izjavio je Dmitrij Rogozin, prvi potpredsjednik ruske vlade.

"To je vaša suverena odluka. Rusija će, kao vaš prijatelj, prihvatiti vašu odluku", rekao je Rogozin tijekom posjeta Beogradu. Međutim, jasno je dao do znanja kako smatra da Srbija ne bi trebala priznati nezavisno Kosovo.

Kosovsku nezavisnost Rogozin je tako nazvao "bezobrazlukom iz 2008. godine" i "aktom nasilja", prenosi B92. Potpredsjednik Rusije kaže kako se pravo na samoopredjeljenje može uvažiti samo u slučaju kada postoji prijetnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije.

"Želim pitati tko je to ugrožavao kosovske Albance 2008. godine? U Beogradu je postojala vlada koja je postigla kompromis s Kosovom. Glavni krivac, Slobodan Milošević, već je umro. Smatram da je priznavanje nezavisnost bio akt nasilja", kaže Rogozin.

"Mi Srbiju podržavamo po pitanju Kosova, ne samo zato što smo prijatelji, već zato što inzistiramo na principu teritorijalnog integriteta. Treba ostati na svome i treba ostati složan. Zato je Rusija s vama. Nama je potrebna jaka Srbija, koja će zastupati vlastiti stav", kaže Rogozin.

Pročitajte više