Potresna reportaža: Dok majka ubijenog sina čeka pravdu, srpski ratni zločinac uživa u Melbourneu

Screenshot: ABC

AUSTRALSKA televizija snimila je potresnu reportažu o majci čijeg je sina tijekom Domovinskog rata navodno ubio pripadnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj, Predrag Japranin, danas državljanin Australije.

Japranin danas živi u predgrađu Melbournea, a hrvatska starica, Kristina Šiftar, vjeruje da je upravo on ubio njezinog sina.

Jednog dana u studenom 1991. Japranin je s još jednim muškarcem pokucao na njezina vrata u Petrinji. U tom trenutku u kući je bila sa svojim 39-godišnjim sinom Marijanom i njegovim prijateljem Milanom Krnjaićem.

Ona je Japranina poznavala i prije rata jer je s njezinom kćerkom išao u školu. Nije imao desnu ruku jer je u mladosti nesmotreno rukovao eksplozivnim sredstvom na vjenčanju.

Ušli su u kuću i sjeli za kuhinjski stol. Rekli su da njezinog sina i prijatelja moraju odvesti na saslušanje kod lokalne ciglane.

Od tada Kristina Šiftar više nije vidjela svog sina živog. Tijelo Marijana i njegovog prijatelja pronađena su 1996. nakon ekshumacije tijela iz masovne grobnice.

Japranin sve poriče iako dokazi pokazuju suprotno

Gotovo 23 godine kasnije, Kristina i dalje čeka pravdu za smrt svoga sina. Hrvatski sud tereti ga za ubojstvo Marijana Šiftara, Milana Krnjaića i Branka Kovačevića.

Japranin je 2000. godine stigao u Australiju čiji je državljanin naknadno postao. Odbio je govoriti pred kamerama, ali tvrdi da je nevin. Kaže da nikad nije bio u kući Kristine Šiftar, te da se nije borio na strani srpskih pobunjenika jer ionako zbog invaliditeta nije sposoban za rat.


Ipak, dokumenti koju su ostali iza pobunjenih Srba iz tzv. Srpske Krajine, pokazuju da je i on sudjelovao u ratu. Još jedna svjedokinja tvrdila je da je vidjela četvoricu lokalnih Srba kako odvode trojicu muškaraca, ali nije vidjela njihovo ubojstvo. Njezino iskustvo nije dokaz na sudu jer je umrla prije saslušanja.

Hrvatska vlada je još 1992. optužila Japranina, njegovog polubrata Suada Danića i još nekoliko lokalnih Srba za pobunu protiv države.

Optuženi su bili izvan dosega hrvatskog pravnog sustava, a optužbe su kasnije pale zbog zakona koji je garantirao imunitet pobunjenicima koji nisu izravno optuženi za ubojstva.

Ratni zločinac s Interpolove tjeralice ugodno živi u Australiji

Slučaj se polako počeo raspetljavati nakon pronalaska masovne grobnice. Tek 2003. hrvatske vlasti izdale su nalog za uhićenje Predraga Japranina. 2006. Kristina Šiftar svjedočila je na sudu da je upravo on odveo njezinog sina i prijatelja. Tri godine kasnije podignuta je optužnica, a 2012. zagrebački sud naredio je njegovo uhićenje tijekom suđenja ističući da ne postoji zastara za ratne zločine.

Protiv Predraga Japranina raspisana je i Interpolova tjeralica, a prije nekoliko mjeseci njegovo ime našlo se na crvenoj listi s najtraženijim zločincima svijeta.


Slučaj ubojstva trojice muškaraca iz Petrinje i dalje je nerazjašnjen. Prema dokumentima sa suda, postoje sumnje da su odvedeni u šumu gdje su hladnokrvno ubijeni. Drugi svjedoci tvrde da da su možda ubijeni ručnom bombom.

Lokalni stanovnik dao je izjavu 2004. da je jedan od njih, Branko Kovačević, mogao biti ubijen u improviziranom zatvoru u gradu.

Japranin u Melbourneu živi sa svojom obitelj, roditeljima i bratom. Ima svoj obrt i trenira nogometni klub svoje kćeri. Tvrdi da su njegova ljudska prava prekršena jer više ne može putovati.

Australske vlasti ne žele komentirati istrage drugih zemlja, iako je vlastima poznato da Japranin živi u Melbourneu. Bilo kakav zahtjev za njegovim uhićenjem i izručenjem mora doći od strane hrvatskih vlasti.

Sirota Kristina Šiftar oprezna je u optužbi da je Japranin ubio njezinog sina jer to nije vidjela svojim očima, ali se trenutka kada je Japranin odveo njezinog sina sjeća kao da se sve dogodilo jučer.

Hrvatska ga traži zbog ratnih zločina u Petrinji

Predrag Japranin, 41-godišnjak rođen u Sisku koji se od 2000. godine nalazi u Australiji gdje je stekao državljanstvo, od utorka se na zahtjev Hrvatske nalazi na Interpolovoj listi traženih osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, objavio je australski Interpol News Today.


U hrvatskom državnom odvjetništvu Hini je potvrđeno je da je Japranin optužen za ratni zločin jer je 5. studenog 1991. zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih vojnih formacija iz kuće Kristine Šiftar odveo Marijana Šiftara i Milana Krnjaića, koje je zajedno s Brankom Kovačevićem kojega su odveli s njive, u šumi ubili vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Suđenje u odsutnosti najprije mu je počelo u Sisku, a u međuvremenu je prebačeno na zagrebački Županijski sud.

Japranin je 2000. stigao u Australiju i tamo stekao i državljanstvo. Živi u Melbournu i tamošnjim je medijima izjavio da odbacije sve optužbe te da nikada nije bio prupadnik jedinica pobunjenih Srba.

Međutim, u dokumentaciji koji su pobunjeni Srbi ostavili iza sebe 1995., Japranin se navodi kao pripadnik jedinice tzv. Vojske srpske krajine .

Nakon rata, protiv Japranina je hrvatsko pravosuđe podiglo optužnicu i zahtjev za uhićenjem. Sud u Zagrebu je 2012. ponovo zatražio njegov pritvor i suđenje.

Da bi mu se sudilo hrvatska vlada će, prema pisanju australskih medija, od Australije morati zatražiti njegovo uhićenje i izručenje.

Pročitajte više