"Povedimo svijet naprijed": Ban Ki-moon otvorio 68. sjednicu Opće skupštine UN-a

Foto: Guliver image/Getty images

U PRISUSTVU više od 130 svjetskih lidera okupljenih u New Yorku, uključujući predsjednika zemlje domaćina Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obame, i turskog predsjednika Abdullaha Gula, počela je plenarna sjednica Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"Okupili smo se ovdje ne da očuvamo status quo, nego da povedemo naš svijet naprijed", kazao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otvarajući generalnu debatu na 68. zasjedanju Opće skupštine. Na samom početku njegovog izvještaja o radu UN-a, Ban je pozvao države članice da poduzmu određene korake i da rade zajedno na osmišljavanju održive agende nakon 2015. godine, kao i da dovedu sve sukobljene strane u Siriji za pregovarački stol.

"Na ulicama i trgovima širom svijeta, ljudi vrše pritisak na one koji imaju moć. Oni žele da ih vi, svjetski lideri, saslušate. Oni žele znati da mi radimo sve kako bismo osigurali siguran i dostojanstven život za sve", kazao je Ban.

"Suočavamo se s trenutkom obračuna. Sirijska vlada mora u potpunosti i brzo početi poštovati obaveze koje je preuzela u prihvaćanju Konvencije o zabrani kemijskog oružja", rekao je Ban podvukavši da međunarodna zajednica mora privesti pravdi one koji su koristili kemijsko oružje. Ban Ki-moon je također izrazio potrebu stavljanja pod nadzor i uništenja zaliha sirijskog kemijskog naoružanja i programa.

Kazao je da globalni pritisci na Planeti i populacija rastu te je spomenuo probleme kao što je nezaposlenost među mladima u svijetu. Također je ukazao na problem globalnog zagrijavanja i konflikte koji ostaju neriješeni.

"Događaji se odvijaju brzinom 21. stoljeća, često nadilazeći napore koje čine institucije i sistemi izgrađeni za neko drugo doba", kazao je Ban.

Obama: Moramo prigrliti drugačiju budućnost

Obama je istaknuo kako nedavni potezi Irana nude temelj za smisleni sporazum oko nuklearnog program, te pozvao na snažnu rezoluciju UN-a o kemijskom oružju u Siriji.

"Vjerujem da možemo prigrliti drugačiju budućnost. Ako ne želimo birati između neakcije i rata moramo se popraviti, svi! Kroz politike koje preveniraju slom osnovnih naredbi, kroz poštivanje odgovornosti naroda i prava individualaca, kroz sankcije za one koji krše pravila i kroz razvojnu pomoć koja daje nadu marginaliziranima", rekao je Obama.



 

Pročitajte više