Povijest se ponavlja: HDZ-ovci šokirani listom, glasat će za Keruma!

Foto: Jadran Babić / Cropix

MNOGI splitski HDZ-ovci ostali su zgroženi listom koju je predsjedništvo sastavilo za predstojeće gradske izbore. Indexu se javilo nekoliko frakcija i svi isto govore. Ili će bojkotirati izbore ili će svoj glas dati - Kerumu! Ponavlja se zapravo tako priča s prošlih izbora kada je Kerum suvereno potukao kandidata HDZ-a Ivana Kureta koji nije uspio dobaciti do drugog kruga unatoč plakatu na kojem se osvježava s Rumke vodom.

Vidoviti dr. Ivo

Da HDZ ima skrivenog jokera dalo se naslutiti nakon što je Ivo Sanader na Pjaci ispljuvao Keruma na pasja kola, a ovaj mu nije uzvratio. Ni "a". Inače, sve što je tada dr. Ivo rekao, obistinilo se. Firme su Kerumu zaista propale, a kako ga na poslu nije bilo većinu mandata, može se čak špekulirati sa istinitošću navoda da je jutra zaista provodio pijan, a da se popodne trijeznio.

Kerum na takvu paljbu nije uzvratio, premda se baš taj isti dan gadno iživcirao zbog dosjetke SDP-ovog protukandidata Ranka Ostojića kako bi ga zvali bijeli prah da je indijanac. Keruma je to ražestilo toliko da je Ostojića tužio na milijun kuna zbog teških duševnih bolova, a ove Sanaderove objede nisu ga ni taknule. Što je posrijedi, postalo je sasvim evidentno malo kasnije, kada se pokazalo da je Kerum zapravo bio pravi kandidat HDZ-a.

Bune se i u SDP-u, ali su kao i u HDZ-u jednoglasno prihvatili listu

Inače, nije da se samo u HDZ-u bune na listu. Index je dobio i pritužbe nezadovoljnih SDP-ovaca kojima također lista nije po volji. No, uvijek je tako, kažu nam stranački veterani, nikada se ne može sve zadovoljiti i uvijek ima onih koji smatraju da zaslužuju bolje. Vrijedi možda istaknuti da su unatoč primjedbama, i HDZ-ova i SDP-ova lista jednoglasno usvojene na gradskim odborima.

U svakom slučaju, splitski HDZ-ovci nezadovoljni su što su se previsoka mjesta dala koalicijskim partnerima i mladeži. Mnogi zaslužni su zaobiđeni, dosta HDZ-ovaca ne može se identificirati s takvom listom. Problem se dao naslutiti čim je Tomislav Karamarko pod imperativom pobjede na izborima odlučio okupiti što širi front za što bolji rezultat. Došlo je, normalno, do gužve, u vlaku za Banovinu jednostavno nije bilo dovoljno mjesta. Što bi tek bilo da se Vijeće ne širi s 25 na 35 vijećnika?! Bolje ni ne pomisliti. 

HČSP četvrti, Vrdoljak peta, Marušić deseti...

Listu vodi kandidat za gradonačelnika Vjeko Ivanišević, drugi je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, treći Duje Sučić, perjanica mladeži, 2009. godine s tek 27 godina postavljen za šefa Upravnog vijeća županijske Lučke uprave.

Luka Podrug iz HČSP-a je četvrti, Ljubica Vrdoljak peta, šesto mjesto dano je HSP-u Ante Starčević. Na devetom mjestu su koalicijski partneri iz HSLS-a, 10. je nestranački Hrvoje Marušić, 13. BUZ, 14. i 15. mjesto pripalo je HSP-u AS i HČSP-u.

Tu bi najdalje završio i teoretski krug kandidata za ulazak u Gradsko vijeće, i to pod pretpostavkom da HDZ ostvari rezultat za anale, u što je dosta teško vjerovati.

Mirka Ramljaka šutnuli na 22. mjesto

Na prolaz mogu računati sedmi i osmi, gradski vijećnici iz prošlog saziva, tajnik gradske organizacije Tomislav Prljević i šef Crvenog križa Tomislav Gojo, no njihov kolega Mirko Ramljak nije bio te sreće.

Stranka ga je šutnula na 22. mjesto, daleko od bilo kakve teoretske šanse da prođe u Vijeće. Kako nam kažu dobro obaviješteni izvori, Ramljak se nije diskreditirao samo s prostorom u gradskoj luci kojeg mu je Kerum darovao bez natječaja, navodno je tu bilo još nekih problema. 

Ramljak, stoga, svakako prvi kandidira da iz revolta pokloni glas Kerumu, a sasvim je sigurno da neće biti jedini.

Nezadovoljni i utemeljitelji i zajednica žena, Ljubica Vrdoljak bolja od svih HDZ-ovki?!

Na listi, recimo, nema ni Tomislava Đonlića, favorita središnjice, koji je lani čak spominjan i kao mogući šef splitskog HDZ-a unatoč mladoj dobi i apsolutnom političkom neiskustvu.

Predstavnika na listi nemaju ni utemeljitelji HDZ-a, a ni zajednica žena nije najsretnija slagalicom za izbore. Predsjednica Marija Boban Gradsko vijeće sasvim sigurno neće vidjeti osim u televizijskom prijenosu.

U biti, najbolje plasirana HDZ-ovka, članica Središnjeg odbora Mirjana Čagalj dobila je tek 11. mjesto. Čak pet pozicija ispod Ljubice Vrdoljak, bivše HDZ-ovke, članice Pašalićevog bloka, koja posljednjih godina nije štedjela kritike kada bi govorila o stranci koja ju je postavila na tako visoko mjesto za ove izbore.

Na kritici nije štedio ni Luka Podrug pa evo ga gdje je završio. Samo jedno mjesto ispod Ljubice. Takva rješenja veliki dio članstva jednostavno ne želi prihvatiti.

HDZ: Ivanišević vodi, i to sa solidnom prednošću ispred Keruma i Baldasara

Vrh splitskog HDZ-a svjestan je problema, ali se ne opterećuje previše. Prema njihovim istraživanjima, Vjekoslav Ivanišević vodi sa solidnom prednošću pred Kerumom i SDP-ovim Ivom Baldasarom, koji po prilici dijele drugo mjesto. Iza njih značajno zaostaje Anđelka Visković.

Za dogradonačelnike HDZ kandidira bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Matka Marušića i profesoricu s FESB-a Borku Jadrijević, koja nije članica stranke.

Pročitajte više