Povjerenica Europske komisije čestitala Hrvatskoj na solidarnosti sa Srbijom i BiH

Foto: Hina

POVJERENICA Europske komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije Kristalina Georgieva čestitala je u četvrtak Hrvatskoj što je i u trenutku kad joj je prijetila poplava priskočila u pomoć susjednim zemljama također ugroženima poplavom.

"To je pokazatelj kakvi ste doista, solidarni kad je to potrebno", poručila je Georgieva hrvatskim građanima i vladi koji su "reagirali ponudom pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini u trenutku kad je i stanje kod kuće bilo teško", rekla je nakon zagrebačkog sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

Georgieva će u petak posjetiti poplavljena područja u Slavoniji. Ona je uoči Zagreba bila u Orašju u Bosni i Hercegovini, a prije dva dana i u Obrenovcu, srpskome gradu koji je najviše stradao u poplavama.

Europska unija već je poslala pomoć stradalima, među ostalim i u helikopterima, vodenim pumpama i generatorima, rekla je Georgieva i naglasila važnost prevencije. "Jedna kuna uložena u prevenciju dugoročno znači 4-7 kuna smanjenja štete", rekla je.

Po riječima ministrice Pusić, Hrvatska će se nakon povlačenja vode suočiti s još dvama problemima, iz rata zaostalim minama koje je voda premjestila, te s najezdom komaraca koji bi mogli prenositi i bolesti.

Po riječima ravnateljice Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tamare Poljičanin, stanje u Slavoniji doista je teško kad su komarci u pitanju, ali eventualna pojava zaraza poput bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila ne očekuje se prije ljeta, a djelatnici javnog zdravstva na terenu čine sve da do njih i ne dođe.

"Treba uništavati i odrasle komarce i ličinke", rekla je Poljičanin.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u srijedu je proglasio opasnost od epidemije na poplavljenim područjima, ali zaraza još nema. "Ministar jest proglasio opasnost od epidemije, ali to ne znači da epidemija već postoji. U ovome trenutku nikakve epidemije nema", rekla je Tamara Poljičanin za Hinu.

Pročitajte više