Povlačenje novca iz EU fondova za vrijeme Milanovićeve Vlade povećalo se sa 37 na 78 posto.

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SABORU se jutros raspravljalo o korištenju pretpristupnih fondova EU u drugom polugodištu prošle godine. Prema podacima povlačenje novca iz EU fondova za vrijeme Milanovićeve Vlade povećalo se sa 37 na 78 posto.

Naravno, to nije dobro sjeli bivšim vlastodršcima iz redova HDZ-a. "Dobro znate da je ovo što je ugovoreno, da su to projekti koji su se počeli pripremati i ugovarati prije dvije-tri godine. To je proces koji se ne može dijeliti na ovu ili onu administraciju", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

"Mi ne kažemo da je značajan porast isključivo porast nove administracije. Naravno da se puno toga prenosi, ali brojke kazuju ono što kazuju. Jednostavno imamo situaciju da smo imali 37 posto stopu ugovorenosti 2011., a da 28. lipnja 2013. imamo 78 posto", odgovorio je Šukeru zamjenik u Ministarstvu regionalnog razvoja Jakša Puljiz.

"To je ogroman napredak"

U razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. godine iz pretpristupnih programa pomoći Europske unije je iskorišteno 60 milijuna eura, a učinkovitost korištenja fondova povećana na 60 posto, dok je u prethodnih godinu i pol dana iz pretpristupnih fondova odobreno 200 milijuna eura, a učinkovitost korištenja povećana na 70 posto.

"To je ogroman napredak. Dakle, mi smo praktički ugovorili negdje oko 200 milijuna eura, a za tri godine ranije je bilo ugovoreno 250 milijuna", pohvalio se ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ranije na sjednici Vlade.


Rekao je i da u ovoj godini očekuje rekordnu isplatu sredstava iz EU fondova: "Koja će prijeći negdje 210 milijuna eura. Uvijek isplata malo kasni za ugovaranjem, međutim ove godine će ta isplata biti dvostruko veća nego u prethodnoj godini, što znači jednu vrlo značaju progresiju u iskorištenosti IPA sredstava", zaključio je Grčić.

Maras: Oni koji imaju projekte dobit će potporu

Tijekom rasprave o izmjenama Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture, kojim se uređuju i poslovne zone, ministar Maras najavio je pooštravanje kriterija.

"Da bi se samo osnovala poduzetnička zona s obrazloženjem na dobroj smo i kvalitetnoj smo lokaciji i moglo bi biti nešto, država zemlju više neće davati, a neće, Boga mi, davati ni novce. S druge strane, oni koji imaju projekte, dobit će svu moguću potporu, prvenstveno tu mislim na projekte koji idu iz Europske unije", istaknuo je Maras.

Pročitajte više