Požar kraj Splita lokaliziran: Kuće spašene, jedan vatrogasac ozlijeđen, piromana se traži

Foto: Zvonimir Barišin, Božidar Vukičević/Cropix

ŠUMSKI požar pored Splita, koji je sinoć ugrozio kuće u nekim naseljima i s kojim se cijelu noć borilo 150 gasitelja, lokaliziran je jutros oko 8 sati uz pomoć kanadera. Vatra je zahvatila preko 150 hektara makije, niskog raslinja i borova, a zaprijetila je i kućama. Jedan je vatrogasac ozlijeđen prilikom gašenja. Sumnje mještana da je požar možda podmetnut zasad nisu potvrđene.

Cijelu noć stotinjak gasitelja na području Sitnog Donjeg nedaleko Splita borilo se s vatrenom stihijom. Izgorjelo je više od 150 hektara borovine, trave i niskog raslinja. U jednom trenutku požar je ugrozio i kuće koje su mještani polijevali vodom, a evakuirano je dvoje starijih mještana. Jutros su u pomoć vatrogascima stigla i dva kanadera koji će ostati u splitskoj zračnoj luci u slučaju da se vatra ponovno razbukta.

Nakon pomoći iz zraka, vatra je lokalizirana, rekao je zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević. "Obuhvatili smo cijeli požar. Sada saniramo rubove, što će sigurno trajati cijeli dan i noć. Sutra ćemo vjerojatno sanirati unutrašnjost požara. Ne bude li nepredviđenih situacija, možemo reći da je to to", kaže zapovjednik JVP Split.

Među kolegama je opet i gasitelj koji je ozlijeđen prilikom gašenja požara - u padu je lakše ozlijedio rebra.

U tijeku saniranje terena

Požar je planuo jučer nešto poslije 19 sati na području Sitnog Donjeg nedaleko od Splita. Kako su rano jutros rekli iz JVP Split, na terenu je 150 vatrogasaca sa 40 vozila, odnosno sve snage iz županije. Evakuirano je i dvoje starijih ljudi, a gasitelji su obranili kuće u ugroženim mjestima.

O stanju na terenu zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević rano jutros je kazao: "Stanje je puno bolje nego protekle noći, uspjeli smo obraniti kuće. Koliko imam saznanja iz svih sektora požarišta, niti jedna kuća nije izgorila i niti jedna trenutno nije ugrožena. Imamo još otvorenog plamena na istočnom i sjeveroistočnom dijelu požarišta. Očekujemo zračne snage ubrzo, koje će nam pomoći da to riješimo pa slijedi saniranje terena. To će trajati najmanje dva dana".

Požar podmetnut?

Vatrogasci, a ni splitska policija zasad ne znaju što je točno izazvalo požar koji se jučer poslije 19.30 praćen burom brzo razbuktao.

Navodno je ovaj požar velikih razmjera - podmetnut. Piromana su navodno, dok je bježao nakon što je podmetnuo požar, spazili mještani.

"Na terenu je inspekcija Zaštite od požara, već odrađuju posao. Vjerojatno će se nešto više znati tijekom dana", kazao je Kovačević. Iz PU Splitsko-dalmatinske dodaju, uzroci i šteta bit će poznati nakon očevida.

"U ovom trenutku ne raspolažemo saznanjima o podmetanju požara od strane određene osobe. Međutim, molimo građane da ukoliko imaju bilo kakvih saznanja, da nas o tome obavijeste na broj 112", rekla je Ana Čepić iz Odnosa s javnošću splitske policije.

Pročitajte više