Požar progutao psihijatrijsku bolnicu u Moskvi, najmanje 38 mrtvih

Foto: mchs.gov.ru

NAJMANJE 38 osoba poginulo je u požaru koji je zahvatio psihijatrijsku bolnicu u predgrađu Moskve, javlja RT. Požar su preživjela samo dva pacijenta i jedna medicinska sestra.

Vatra se proširila oko 2:30 ujutro po moskovskom vremenu. Dok su vatrogasci stigli na mjesto događaja, požar je progutao čitavu zgradu. Požar je izbio u krilu za specijalni tretman pacijenata.

 


 

Zatvoreni most zadržao vatrogasce

Vatrogascima je, kako javlja Komsomolskaja Pravda, umjesto 20 minuta trebalo sat vremena da dođu do mjesta događaja. Most kojim su trebali prijeći preko rijeke bio je zatvoren, zbog čega je došlo do zakašnjele reakcije.

Sestra koja je preživjela požar kasnije je ispričala da ju je probudio alarm. Istrčala je u hodnik i vidjela vatru. Zgrabila je prva dva pacijenta na koja je naišla i izvela ih vani.

Rešetke na prozorima

Vatrogasci su za sada pronašli 12 tijela. Četiri tijela pronađena su nedaleko od izlaza iz bolnice, dok je osam tijela pronađeno na raznim odjelima. Bolnica je na prozorima imala rešetke kako pacijenti ne bi mogli pobjeći, pa se vjeruje da je većina pacijenata stradala u svojim sobama.

"Vatra je izbila dok su svi spavali. Neki su pokušali pobjeći, ali dim ih je otrovao. Zgrada je gotovo u potpunosti izgorjela", izjavio je za agenciju TASS izvor blizak istrazi. 

Pročitajte više