Pravnik Bohte i bivši ustavni sudac Petrič u užem izboru za slovenskog člana arbitražnog suda

Foto: Hina

SLOVENSKE parlamentarne stranke nastavljaju u ponedjeljak konzultacije o imenovanju novog slovenskog nacionalnog suca u arbitražni sud za granični spor s Hrvatskom, nakon što je ostavku zbog prošlotjednog skandala nastalog objavljivanjem razgovora s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova dao prijašnji sudac Jernej Sekolec, te se očekuje da bi odluka o tome mogla biti donesena najkasnije do srijede.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez izjavio je da očekuje kako će dogovor o tome biti postignut već danas, te da bi slovenska vlada konačnu odluku o imenu novog suca mogla donijeti već u utorak, a svakako prije nego što Hrvatski sabor, kako je najavljeno, donese svoje odluke o budućim hrvatskim potezima vezanim na arbitražu, na sjednici koja započinje u srijedu.

Među imenima koja se spominju za novog slovenskog suca u arbitraži najviše se govori o bivšem diplomatu i nekadašnjem ustavnom sucu Ernestu Petriču, te pravniku Gorazdu Bohteu, a Brglez je rekao da se o tome nastoji postići potpuni konsenzus stranaka te da pri izboru neće biti važno tko je od njih bliži oporbenim ili vladajućim strankama.

Izmijenjena pravila


Krajem prošlog tjedna Slovenija je izmijenila pravila o izboru svog arbitražnog suca pa se o tome neće glasovati u parlamentu nego će odluku uredbom donijeti i objaviti vlada.

Pravosudno-diplomatski skandal, koji u Sloveniji nazivaju "obavještajnom" ili "špijunskom" aferom, homogenizirala je slovensku politiku koja je zadnjih dana jednoglasno izjavljivala da za Sloveniju hrvatsko otkazivanje arbitraže ne dolazi u obzir te da hrvatska politika pokušava dezavuirati arbitražni sporazum kako je to napravila s takozvanim parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan prije desetak godina jer je on Sloveniji predviđao dodjelu većine Savudrijske vale i koridor za izlaz na otvoreno more.

O homogenizaciji političke scene govori i činjenica da je za održavanje arbitražnog sporazuma iz 2009. godine sada i bivši premijer Janez Janša, koji je agitirao protiv arbitraže pa je odluka u Sloveniji o njemu morala biti donesena na referendumu koji je "prošao" tijesnom većinom. U istoj je situaciji sada i premijer Miro Cerar koji je 2009. godine, tada u ulozi istaknutog pravnika i savjetnika parlamentarne službe za pravne poslove, savjetovao da se arbitražni sporazum odbije jer je, po njegovoj tadašnjoj ocjeni, bio pravno dubiozan i mogao ugroziti slovenske nacionalne interese.

Pročitajte više