Pravobraniteljica Slošnjak traži javnu ispriku Josipovića zbog izjave o "retardiranim građanima"

Foto: Hina

PRAVOBRANITELJICA za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u odgovoru na upit Indexa reagira na neprimjerni javni govor bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je u nedavnom intervjuu za N1 rekao da: "Građani nisu retardirani, građani razumiju što se događa".

> Novinar: Može li Milanović dobiti izbore; Josipović: Građani nisu retardirani

"Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom skrenuta je pozornost na još jedan slučaj u kojem se u hrvatskom medijskom prostoru i javnom govoru ponovno šire predrasude i stereotipi o osobama s intelektualnim teškoćama.


Gostujući u emisiji Televizije N1 Ivo Josipović je izjavio da "građani nisu retardirani" i da "razumiju što se događa". Time se omalovažavaju osobe s intelektualnim teškoćama i šire štetne predrasude i stereotipi o njima kao nekome tko ne razumije što se događa.

Zabrinjavajuća je ovakva razina nepoznavanja ljudskih kvaliteta osoba s intelektualnim teškoćama i njihovo automatsko i pogrdno izjednačavanje s osobinama onih koji nemaju vlastite stavove. S obzirom da se upravo ovakvim stavovima produbljuje diskriminacija osoba s invaliditetom u društvu, pozivamo gospodina Josipovića da se javno ispriča osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji.

Ujedno pozivamo sve političare da se u javnim nastupima suzdrže od širenja štetnih predrasuda i stereotipa o osobama s invaliditetom," piše u odgovoru na Josipovićev nastup pravobraniteljica Slonjšak.

Pročitajte više