Pravomoćan Parangal: Svalinama potvrđene kazne, Ahmetijima po godina manje zatvora

Ilustracija: Arhiva

VRHOVNI SUD potvrdio je u većem dijelu presudu dilerima sa splitskih Brda koji su u ljeto 2008. godine pohvatani s kilogramima heroina u sklopu velike policijske akcije Parangal. Mnogi su držali da je 17-oročlanu skupinu sudac Zoran Kežić prestrogo osudio, ali evo, ispalo je da nije.

Braća iza rešetaka: Svalinama 25, a Ahmetijevima 15 godina zatvora

Sankcija je značajnije ublažena tek braći Ahmeti, Ferdi će tako umjesto osam robijati sedam godina, a Mehdi osam umjesto devet godina.

Šefu skupine Goranu Svalini kazna je umanjena tek za dva mjeseca pa će iza rešetaka provesti 14 godina i 10 mjeseci. Brat Joško pravomoćno je osuđen na 11 godina zatvora. Policajci su uhvatili i trećeg brata Juricu, no pokazalo se da je njemu boravak u zatvoru neizdrživ pa je prerezao žile.

Svaline i Ahmetiji osuđeni su i za aktiviranje eksploziva pred Manijom, lokalom Mira Pivca, koji je nedavno pravomoćno osuđen zbog šverca kilograma kokaina iz Amsterdama. Tonču Budiću, koji je pribavio eksploziv kazna je smanjena za dva mjeseca na ukupno osam mjeseci zatvora. 

Rekorderi ostatka skupine: Kujundžić osam, a Dokić sedam godina zatvora

Uz Svaline i Ametije najveće zatvorske kazne dobili su Ivan Kujundžić, osam godina zatvora i Igor Dokić - sedam godina zatvora. Obojica su već dobro poznati likovi sa splitske krim scene i za sobom imaju brojne sudske postupke.

Četvorici po šest godina zatvora

Četvorica okrivljenika osuđeni su na po šest godina zatvora, među njima je i Denis Mirko Mandić koji je suca Kežića u sudnici gađao fasciklom. Na suđenje ga poslije nisu puštali, osim da iznese obranu, nego su u osiguranje pozvani specijalci s dugim cijevima.

Suđenje je, inače, proteklo u napetoj atmosferi te stalnim sukobima suca Kežića s odvjetnicima Željkom Lubinom i Evelinom Tonkovićem, danas zamjenikom ministra Ranka Ostojića.

Novi standard suca Kežića

Napeta je na objavi presude bila i Nada Tufekčić, majka Ferdija i Mehdija Ahmetija. Šokirana visinom presude napala je novinare, a ni suca Kežića nije štedjela pokuda. Bila je uvjerena da su joj djeca tako strogo osuđena i zbog svog prezimena. 

Sudac Kežić ustanovio je tako novi standard u pogledu sankcioniranja okorjelih dilera. Godina po godinu, za 17 okrivljenih skupilo se više od 90 godina zatvora. Pokazalo se da zabrinutost okrivljenika i njihovih obitelji kada su doznali ime suca koji će suditi Parangal zaista nije bila bez razloga...

 

Pročitajte više