Pravomoćno: Todorić u Srbiji kažnjen sa 3 milijuna eura zbog kršenja tržišnog natjecanja

 Foto: Arhiva

TODORIĆEVOJ industriji smrznute hrane Frikom iz Beograda, potvrđena je kazna od 301.950.520,00 srpskih dinara (oko tri milijuna eura) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu.

Naime, Vrhovni sud je odbio zahtjev Frikoma za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rješenje srpske Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te tvrtke i izricanje mjere plaćanja novčane kazne, javlja Tanjug.
 
Komisija je u studenom 2012. godine Frikomu izrekla mjeru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520,00 zbog zlouporabe vladajućeg položaja .
 
Kazna je izrečena, jer je Frikom u tipskim ugovorima koje je zaključivao s kupcima – maloprodajnim trgovinama, u razdoblju od 2008. do 2010. godine unosio, kao bitan element, odredbe kojima je nametao obvezu da u potpunosti i dosljedno primjenjuju maloprodajne cijene utvrđene cjenicima Frikoma, kao i obvezu ekskluzivne kupnje relevantnog proizvoda od Frikoma uz izravnu ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda .
 
Presudom Upravnog suda od 12. ožujka 2013. godine odbijena je žalba Frikoma i potvrđeno je rješenje Komisije o izricanju mjere plaćanja novčanog iznosa od 301,95 milijuna dinara .

Pročitajte više