Predizborna podmetanja ili SDP-ova Fimi-media? Voditelja Ostojićeve kampanje optužuju za izvlačenje novca iz HŽ-a!

Foto: Dragan Matić / Cropix

DRŽAVNOM odvjetništvu RH nedavno je poslana anonimna kaznena prijava protiv Damira Grgića, bivšeg direktora HŽ Putničkog prijevoza, te protiv Jadranka Pogranca i Tina Nuića iz firme Rizol media.

U prijavi se navodi da je HŽ Putnički prijevoz firmi Rizol media isplatio 78.351 kunu za posao koji nikada nisu obavili. U razgovoru za Index to je potvrdio Mario Musa, bivši član uprave HŽ Putničkog prijevoza, koji je trenutno zaposlen u Hrvatskoj lutriji. Tin Nuić iz firme Rizol media, trenutno angažiran u kampanji SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Rajka Ostojića, tvrdi da se radi o predizbornim podmetanjima.

HŽ Putnički prijevoz od Rizol medije 22. prosinca 2011. godine naručio je izradu projekta pod nazivom "Analiza podataka i izrada projekcije unapređenja sustava prodaje HŽ Putničkog prijevoza". Dogovorena je cijena od 78.351 kunu. U kaznenoj prijavi se navodi, a isto tvrdi i Musa, da je navedeni novac isplaćen Rizol mediji, iako naručenu studiju nisu dostavili HŽ Putničkom prijevozu.

Je li studija stigla do naručitelja, pokušali smo provjeriti kod glasnogovornice HŽ Putničkog prijevoza Mihaele Tomurad Sušac. Odgovor koji smo dobili prenosimo u cijelosti:

"Uvidom u Urudžbeni zapisnik HŽ Putničkog prijevoza utvrđeno je zaprimanje Izvješća o uredno izvršenim ugovorenim obvezama 'Analiza podataka i izrada projekcije unapređenja sustava prodaje' od tvrtke Rizol Media, dana 21. veljače 2012. godine, te je prema urudžbenoj evidenciji izvješće raspoređeno tadašnjoj Upravi. S obzirom da sam dokument nismo uspjeli pronaći u službama HŽ Putničkog prijevoza, od tvrtke Rizol Media zatražili smo informaciju o istom te nam je predočena predmetna dokumentacija".

Musa: Pozivali su se na Josipovića i SDP; Nuić: To je laž!

"Nije istina da nismo obavili naručeni posao, što možemo i dokazati. Odradili smo sve prema propisima, od narudžbenice do predaje i izrade dokumenta koji je bio tražen od nas. To je sve skupa napravljeno u stilu ovih Bandićevih igrača, ali to valjda mora tako biti", kaže nam Nuić, koji nam je spornu studiju, u kojoj stoji da je izrađena u siječnju 2012. godine, poslao i na uvid.

"Niti za vrijeme mog mandata nije ništa isporučeno, a 99 posto sam siguran da nije isporučeno ni kasnije. Bilo je onda pritisaka da se isplata ubrza, ali ja na to nisam želio pristati, jer sam tražio da se naručeni posao obavi. Kasnije sam saznao da je iznos u cijelosti plaćen, iako nikakva studija nije ispostavljena", kaže Musa.

Bivši član Uprave HŽ Putničkog prijevoza dodaje kako su iz Rizol medije na njega vršeni pritisci da se uplata što prije izvrši. "O razlozima mogu samo špekulirati. Ali tada je došla nova, SDP-ova vlast, a oni iz Rizola su tvrdili da su i ranije radili kampanje za SDP i za Ivu Josipovića pa je valjda trebalo podmiriti troškove nekih starih, ili budućih kampanja, poput ove koje sada traje", rekao je Musa za Index.

"Ne mogu vjerovati da je Musa to rekao. Ali ja imam e-mail iz kojeg se vidi da je Musi poslan taj dokument, u .pdf formatu", komentirao je Nuić, dodavši kako smatra da se radi "o perfidnoj igri koja je usmjerena prema Rajku Ostojiću".

Plaćanje u pet rata

Iz dokumentacije koju Index posjeduje, a koju ne osporava niti jedna strana, vidi se da je HŽ Putničkom prijevozu faktura ispostavljena 22. veljače 2012. godine, kada je Musa još bio član Uprave. Novac je Rizol mediji isplaćen u pet obročnih isplata između 30. ožujka i 11. svibnja iste godine.

Musa je dužnosti u HŽ Putničkom prijevozu razriješen 5. ožujka 2012. godine, kada je Grgić postao direktor društva. Na toj poziciji Grgić se zadržao do 21. rujna 2012. godine. Nuić, međutim, ističe da je kaznena prijava smiješna već utoliko što Grgić nije bio šef Uprave u vrijeme kada je studija naručena i kada je faktura ispostavljena, te ističe kako je nova Uprava, sasvim prirodno, morala izvršiti obveze koje je na sebe preuzeo bivši rukovodeći kadar.

Pročitajte više