Predsjednica Kosova odbila posjetiti Srbiju: Neće sudjelovati na konferenciji zbog krize

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNICA Kosova Atifete Jahjaga u četvrtak je odbila poziv da dođe u prvi, povijesni posjet Srbiji, navodeći kao razlog političku krizu zbog koje ta mlada država već gotovo pet mjeseci ne uspijeva sastaviti vladu.

Jahjaga je bila pozvana da sudjeluje na konferenciji Trilateralnog povjerenstva, redovnom dvogodišnjem skupu utjecajnih poslovnih ljudi, akademika i političkih dužnosnika, koji u petak počinje u Beogradu.

"Predsjednica je odlučila da neće sudjelovati na konferenciji zbog stanja u zemlji i nemogućnosti stvaranja novih institucija", rekao je njezin glasnogovornik Arber Vllahiu.

Otkazan prvi posjet u 16 godina

To bi bio prvi posjet najvišeg političkog dužnosnika Kosova Srbiji otkako je ta bivša autonomna pokrajina 1998. ušla u rat sa Srbijom, a potom 2008. proglasila neovisnost od te države. Srbija Kosovo ne priznaje, ali je ublažila politiku prema toj državi u zamjenu za snažniju integraciju u Europsku uniju.

Jahjaga predvodi napore u cilju okončanja političkog zastoja na Kosovu nakon lipanjskih parlamentarnih izbora, nastalog zbog neslaganja dotad najjače stranke i njezinih protivnika oko toga tko treba dobiti mandat za uspostavu nove vlade.

Pročitajte više