Predsjednici protiv poplava: Nikolić peče rakiju, Josipović krstari s Kalmetom

Foto: Hina, Guliver Image / Getty Images, Blic (Twitter)

DOK SE Srbija borila s poplavama, predsjednik Tomislav Nikolić (zvani Toma Grobar) proveo je vikend u Bajčetini uz rakiju i pečenje, doznaje Blic, te dodaje kako Nikolić želi sakriti što je radio prošlog vikenda.

Jedan od Nikolićevih suradnika za Blic je otkrio da je predsjednik Srbije u Bajčetinu gdje ima kuću stigao u petak poslijepodne. U subotu je od ranog jutra pekao rakiju, a u nedjelju je bilo posebno slavlje jer je imao neke vrlo važne goste, tvrdi Nikolićev suradnik. "Ražanj se pušio tijekom čitavog jutra", kaže izvor Blica.

Ovu informaciju Blic je pokušao provjeriti i u uredu srpskog predsjednika. No, Nikolićeva savjetnica Stanislava Pak rekla im je da su njihova pitanja "nastavak kampanje protiv predsjednika, koju vodite čak i u vrijeme katastrofalne nesreće koja je zadesila Srbiju".



"Predsjednik je u subotu bio u diplomatskoj komunikaciji sa šefovima država Slovenije, RS, Bjelorusije i Azerbejdžana, što direktno što preko kabineta. Istovremeno je koordinirao aktivnosti oko prikupljanja humanitarne pomoći ugroženim područjima", tvrdi Nikolićeva savjetnica, te dodaje da je u nedjelju predsjednik Srbije "bio domaćin najbližem suradniku šeika koji je obećao pomoć od 10 milijuna eura".


Na pitanje gdje je Nikolić bio, primjećuje Blic, njegova savjetnica nije odgovorila. A to pitanje nisu mu postavili samo novinari Blica, već i građani Srbije. Grupa volontera kod beogradskog ušća tako je vrećama punim pijeska ispisala "Gdje je Toma?", a ova je fotografija postala hit na društvenim mrežama u Srbiji.

A gdje je bio Josipović?

Hrvatskog predsjednika poplave su dočekale odmah po povratku iz SAD-a. Odmah u četvrtak 15. svibnja Josipović je odobrio slanje helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u BiH da bi zatim nestao na dva dana, do nedjelje, kada je obišao poplavljena područja u Posavini.

Nakon što se kratko rukovao s ljudima koji su u bujici izgubili svoje domove, Josipović je nastavio dalje putevima kampanje. Gostovao je ovaj tjedan tako u Koprivici i Križevcima, te svratio do Zadra pa zajedno s Božidarom Kalmetom na bivšoj Titovoj jahti krstario po otocima Molatu, Silbi i Ugljanu.

Danas će se Josipović ponovo družiti s žrtvama poplava: u popodnevnim satima posjetit će Slavonski Brod, Gradac i Pleternicu. Ne sumnjamo da će Josipović i ovoga puta žrtvama poplava ponuditi tople riječi utjehe, ali što je s konkretnom pomoći? Ured predsjednika RH jedna je od rijetkih institucija koje žrtvama poplava još nisu donirale niti lipe. Josipovićev ured za 2014. godinu iz proračuna je dobio 43,9 milijuna kuna.

Dodik otišao u Rusiju


U vodi do grla je i Republika Srpska. A što je napravio predsjednik tog BiH entiteta Milorad Dodik? Odletio za Rusiju.

Dodik je, kako javlja agencija Srna, otputovao u Petrograd gdje sudjeluje na Međunarodnom ekonomskom forumu. Planira se Dodik sastati i s Vladimirom Putinom, od kojeg će tražiti pomoć za saniranje posljedica poplava u RS.

Iako je kriza zbog poplava u punom jeku, Dodik kaže da je ovo putovanje neophodno zato što RS ne može sama sanirati posljedice katastrofe: "Bitno je da se sastanem s Putinom. Moramo se u narednim danima razići po svijetu i pokušati naći što je moguće veću pomoć jer opseg šteta od poplava premašuje mogućnost za sanaciju Srpske", kaže Dodik.

Pročitajte više