Predsjednik HUP-a radnike pokušao potkupiti bonovima kako ne bi prosvjedovali?!



RADNICI Bilokalnik drva iz Koprivnice, njih oko stotinu, prosvjedovali su danas pred središnjicom Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Prosvjed je, prema tvrdnjama sindikalca Franje Vebla, pokušao spriječiti predsjednik HUP-a Ivan Ergović.

Ergović je, naime, predsjednik Uprave Nexe grupe u čijem sastavu se nalazi i Biokalnik drvo. Radnici koprivničke firme upravo njega drže odgovornim za propast te tvrtke. Biokalnik drvo otjerano je u stečaj, zbog čega 146 radnika ostaje bez posla.

"Ergović je radnicima ponudio po 1000 kuna u bonovima kako bi odustali od prosvjeda", kazao je Veble za HRT. Radnici su Ergovićevu ponudu odbili, te ostaju pri svojim izvornim zahtjevima: traže da im se isplate zaostale plaće i otpremnine, te da se proizvodnja opet pokrene.

Nekretnine Bilokalnik drva Ergović je založio za kredit od oko 140 milijuna kuna. Proizvodnja u Bilokalnik drvu prekinuta je u prosincu, a nedavno je upućen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Radnicima nisu isplaćene plaće za siječanj, veljaču i ožujak, a vjerojatno neće dobiti ni plaće za travanj.

Uprava Bilokalnih Drva: I sindikat je podržao pokretanje stečaja


Povodom današnjih prosvjeda radnika Bilokalnik Drva koji su se održali u Zagrebu, priopćenjem se oglasila i uprava te tvrtke.

"Uprava Bilokalnik Drva poštuje odluku sindikata i zaposlenika Bilokalnik Drva za organizacijom današnjeg prosvjeda, no isto tako ne vidimo razlog za prosvjede jer oni ne mogu promijeniti okolnosti koje su dovele do podnošenje zahtjeva za pokretanje stečaja tvrtke.

Napominjemo da je odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečaja nad Bilokalnik Drvom donesena zbog teškog stanja u tvrtki - blokiranih poslovnih računa, nesposobnosti tvrtke za plaćanje svojih obveza, ali i nemogućnosti pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljnih projekcija poslovanja u narednim mjesecima, ukratko, neodrživosti daljnjeg poslovanja tvrtke. Podnošenje zahtjeva za pokretanje stečaja je u takvim okolnostima bilo jedino odgovorno rješenje i jedini način da se zaštite potraživanja zaposlenih.

Odluku o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečaja podržao je i sindikat na zajedničkom sastanku s menadžmentom i vlasnikom, a i sam je sindikat prije toga započeo s prikupljanjem potpisa zaposlenika za pokretanje stečaja čemu se bilo odazvalo preko 90 od 150 zaposlenih.

Pogoni tvrtke Bilokalnik Drvo su ugašeni još u studenom prošle godine, zaposlenici su poslani kućama, a menadžment Bilokalnik Drva i Nexe Grupe je dodatno intenzivirao napore oko pronalaska strateškog partnera ili neke druge mogućnosti za nastavak poslovanja. No, odgovarajuće rješenje, unatoč postojanju određenih načelnih ponuda i interesa za preuzimanje tvrtke, nažalost nije nađeno. Također, sindikati su odbili i našu ponudu za zbrinjavanje zaposlenih koja je uz isplatu zaostalih plaća uključivala i isplatu otpremnina.

U takvim okolnostima, s obvezama koji se gomilaju iz mjeseca u mjesec, a koje Bilokalnik Drvo nikako ne može rješavati te blokiranim poslovnim računa, stečaj je bio jedino odgovorno rješenje.

Ponavljamo da su kao vlasnici, Našicecement i cijela Nexe Grupa napravili sve da zadrže proizvodnju u Bilokalnik Drvu - u posljednjih par godina u Bilokalnik Drvo i modernizaciju pogona uloženo je 6 milijuna eura. No, unatoč znatnim ulaganjima, vrijednim poslovima koje je tvrtka dobila zahvaljujući činjenici da posluje u sastavu Nexe Grupe te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju svih obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Bilokalnik Drvo nije uspio stati na noge i poslovati samostalno. Dramatično stanje na tržištu, nedostatak posla, nemogući uvjeti financiranja i izostanak poticajnih mjera koji bi olakšali izlazak iz krize, to jednostavno nisu dozvolili. A takvo poslovanje Bilokalnik Drva težak je uteg za Nexe Grupu, također ovisnu o građevinskom sektoru.

Ipak, Nexe Grupa je i dalje, kao jedan od većih vjerovnika, zainteresirana da tvrtka nastavi poslovanje te da se, ako se ukaže takva mogućnost, pristupi nekom od oblika preustroja tvrtke kako bi se sačuvao barem dio poslovanja i radnih mjesta", stoji u priopćenju kojeg potpisuje direktor Bilokalnih Drva Josip Teskera.

Pročitajte više