Predsjednik Josipović gostovao u "Nedjeljom u dva": Pročitajte što je rekao o aferi Zamporion

"PRIČA koja je otvorena na Indexu nije imala nikakvog odjeka", kazao je Ivo Josipović već u uvodnim minutama emisije "Nedjeljom u dva", kada ga je Aleksandar Stanković zatražio da prokomentira aferu Zamporion.

Josipović je tako kazao da s poslovima svog prijatelja Marka Vojkovića nema nikakve veze, te da od Emporionovog poslovnog uspjeha nije imao nikakvu osobnu korist.

"ZAMP je sedam godina stariji od mene. Zakon o autorskom pravu također postoji još iz bivše Jugoslavije", kaže Josipović. Tvrdi i da nije "gurao" taj zakon jer u to vrijeme uopće nije bio u Saboru.

Index piše "besmislice", a izdanja EPH su "ozbiljna"

"To što Index objavljuje su, dopustite mi da to tako kažem, besmislice", kazao je Josipović.

"Ne treba meni nikakva zaštita Nine Pavića. Govorili smo o kvaliteti priloga na Indexu. Koja bi ozbiljna novina to prenosila?", zapitao se Josipović. Komentirajući svoju navodno povezanost s Pavićem, Josipović kaže da ga je u godinu dana vidio dva ili tri puta.

No, nije isključio mogućnost da jednog dana negdje izađu fotografije slične onima koje je u emisiji "Nedjeljom u dva" pokazao pokretač Indexa Matija Babić, a na kojima se vide Pavić i Ivo Sanader u vrlo opuštenom izdanju. "Možda smo se u ta tri ili četiri puta i negdje slikali", kaže Josipović.

12 godina ne sudjeluje u vođenju ZAMP-a, a sjedio je u predsjedništvu koje potpisuje ugovore?!

Za zakon putem kojeg ZAMP ubire nakladu za svoje članove, Josipović je kazao da je "usklađen s europskim standardima", te da je "svjetske klase". Činjenica da je firma Marka Vojkovića, predsjednikovog bliskog prijatelja, na poslovima sa ZAMP-om zgrnula milijune, za predsjednika je sporedna.

"Ja u operativnom vođenju ZAMP-a ne sudjelujem već 12 godina. Operativno sam vodio ZAMP dok sam bio glavni tajnik, do 2000. godine. Nakon toga bio sam član predsjedništva, to nije nikakva tajna, sve to piše na internetu. Puno je takvih otkrića Indexa koja imate na internetu i u javnim dokumentima", kaže Josipović.

No, na Stankovićevo pitanje koji je opis radnog mjesta članova predsjedništva, Josipović je priznao da predsjedništvo da je to tijelo koje razmatra, sklapa ili mijenja ugovore. Vojković, kaže Josipović, je dobio posao zato što je imao najbolju ponudu, a ne zato što je bio njegov prijatelj.

"Kada je sklopljen prvi ugovor između ZAMP-a i Vojkovićeve firme, mi smo bili samo poznanici", kazao je Josipović. Suradnja između ZAMP-a i Vojković, tvrdi Josipović, odvijala se na obostrano zadovoljstvo: prihodi su rasli pa za mijenjanje ugovora nije bilo potrebe.

Od ZAMP-a godišnje dobiva do 30.000 kuna, ali nema direktnu korist od Vojkovićeva rada

Na direktan upit je li imao kakvu korist od posla kojeg je vodio Marko Vojković, Josipović odgovara negativno. "Osim ako ne mislite na prihode koje imam kao autor", kaže Josipović koji od ZAMP-a, prema vlastitim riječima, godišnje dobiva između 11 i 30 tisuća kuna bruto.

"Spadam među deset najizvođenijih skladatelja suvremene ozbiljne glazbe", pohvalio se Josipović. Na Stankovićevo pitanje kako može zarađivati takav novac kad mu se skladbe eventualno mogu čuti na Trećem programu HRT-a, Josipović kaže da autori koji pišu pjesme za estradne zvijezde zarađuju 10 do 15 puta više od njega.

Kronologija:

14:56 - Josipović je dao podršku inicijativi ministra Jovanovića za uvođenje reda u hrvatski nogomet. Poslovanje klubova se, kaže Josipović, mora osigurati po regulama koje vrijede za sve ostale poslovne subjekte u Hrvatskoj.

Kao problem je istaknuo i navijačke nerede. Tvrdi da klubovi moraju više raditi na suzbijanju nasilja, zajedno s državnim institucijama.

14:54 - "Hoćete li s predsjednikom Tadićem razgovarati o rehabilitaciji četničkog pokreta?", pitao je Stanković.

"To je u načelu unutarnja stvar, ali već smo o tome imali prilike razgovarati. Rekao sam da to ne smatram dobrim potezom. Draža Mihajlović je ratni zločinac. Četnici su ostavili tisuće žrtava ne samo u Hrvatskoj, već diljem bivše Jugoslavije. Četnici se nigdje nisu ozbiljnije sukobili s Nijemcima ni s Talijanima, štoviše u Dalmaciji su s Talijanima ozbiljno surađivali.


Nema niti jedne ozbiljne bitke između četnika i ustaša. Govoriti o tome da su četnici bili antifašistička formacija, to zasigurno ne stoji. Tim prije što ima slučajeva kada su zajedno s nacistima napadali pripadnike Narodne oslobodilačke borbe", kaže Josipović.

14:49 - "Apsolutna zabrana rada nedjeljom je neprihvatljiva. Naravno, ako se radi nedjeljom, radnik za to mora biti dodatno plaćen", kazao je Josipović kad ga je Stanković tražio da prokomentira nedavnu inicijativu biskupa da se nedjeljom bojkotiraju trgovine.

14:44 - Govoreći o HTV-u, Josipović kaže da smatra da se pretplata za HTV ne smije ukinuti, da HTV mora imati pristoja sredstva. "No, dopustite mi jednu kritiku: mislim da program mora biti puno više usmjeren prema javnom interesu nego što je sada", kaže Josipović.

Kaže da nema ništa protiv da predsjednika Uprave HRT-a bira Sabor, ako se postave mehanizmi koji će onemogućiti miješanje politike u svakodnevnu uređivačku politiku.

14:41 - Stanković je Josipovića upitao i da prokomentira svoj nedavni sukob sa Stipom Mesićem. "Kad sam govorio u uredu bivšeg predsjednika, govorio sam i o svom uredu. I ja ću biti bivši predsjednik. To nije bilo osobno, iako je on malo uzvratio neki osobnim komentarima. Prvenstveno se radi o racionalnosti, nisam sklon takvim troškovima. Ja neću koristiti pravo da imam svoj ured kao bivši predsjednik, vratit ću se na sveučilište i raditi kao profesor", kaže Josipović.

14:39 - Josipović kaže da nema favorita za mjesto budućeg predsjednika HDZ-a. Od budućeg lidera HDZ-a očekuje da će otvoriti vrata unutarstranačkoj demokraciji.

14:36 - "Svjedoci smo da nova vlast kadrovira po podobnosti, a ne sposobnosti. Zašto se to nije promijenilo", pitao je Stanković.


"Ja sam čitao i kritike da su zadržali sve stare kadrove. Ali složio bih se da, ako je kriterij jedino partijska pripadnost, to nije dobro", kaže Josipović.

Dodaje da mora postojati dvostruki kriterij. "Ako kriterij sturčnosti, kao elementarni kriterij nije zadovoljen, ne možemo tražiti druge kriterije", kaže Josipović.

Govoreći konkretno o HEP-u i Čačićevoj odluci da na to mjesto postavi svog čovjeka koji nema iskustva u sličnim poslovima, Josipović kaže da bi on ipak inzistirao na stručnosti.

14:30 - Stanković kaže da za temu sa ZAMP-om ima jako puno interesa, da je dobivao puno upita prije emisije. "Ono što je bitno je da se čuje druga strana, što do sada u nekim medijima nije bilo", kaže Josipović.

14:29 - Na pitanje zašto se namet za ZAMP plaća i za prazne nosače sadržaja, Josipović kaže da iskustvo pokazuje da se na takve sadržaje pohranjuje autorski rad.

Tvrdi da je to isto kao plaćanje pretplate HRT-u. "Netko možda gleda samo RTL ili Novu, ali svejedno mora HRT-u platiti pretplatu", kaže Josipović.

"Ispada kao da je najveći problem ovog društva, problem autorskih radova. Sasvim sigurno nije. Imamo područja u kojima ljudi imaju puno više problema", kaže Josipović.

14:26 - Na pitanje kako gleda ulogu EPH u medijskoj sceni, Josipović odgovara: "Malo kome na medijskoj sceni danas ide dobro. To je šteta jer je i ekonomska neovisnost preduvjet kvalitetnog izveštavanja".


Tvrdi da je i Vijeće za nacionalnu sigurnost upozorilo na netransparentno vlasništvo u medijima, te da se mora saznati tko su vlasnici medija. 

14:25 - Na pitanje štiti li ga Nino Pavić, s obzirom da EPH nije pisao o aferi Zamporion, Josipović odgovara negativno. "Ne treba, kakva zaštita Nine Pavića. Govorili smo o kvaliteti priloga na Indexu. Koja bi ozbiljna novina to prenosila?", kaže Josipović.

Na pitanje je li u kontaktu s Pavićem, tvrdi da ga je u godinu dana vidio tri ili četiri puta.

Na pitanje hoće li jednog dana izaći kakve fotografije u opuštenom stanju njega i Nine Pavića, Josipović ne odbacuje tu mogućnost. "Možda smo se u ta tri ili četiri puta negdje slikali", kaže Josipivić.

Josipović također kaže da je dokaz da nije u talu s "klikom s kojom ga se povezuje", činjenica da je on prvi tražio da se istraži afera Kamensko.

14:22 - "Također, dobra količina novca, oko 30-40 posto ide u inozemstvo", kaže Josipović.

Na pitanje gdje je tu Branimir Štulić, Josipović kaže da se ne nalazi nigdje. "Zaštita je dobrovoljna, on nije član niti jedne organizacije", tvrdi Josipović i kaže da će Štulić dobiti spor s Croatia Recordsom ako je točno da su uzeli njegova djela.

14:21 - Na pitanje o svojim prihodima od ZAMP-a, Josipović kaže da godišnje dobiva između 11 i 30 tisuća kuna bruto. "Spadam među deset najizvođenijih skladatelja suvremene ozbiljne glazbe", kaže Josipović.


Na Stankovićevo pitanje kako se može zaraditi takav novac od relativno rijetkog izvođenja, s obzirom da se Josipovićeva skladbe izvode samo na Trećem radiju, Josipović kaže da autori koji pišu pjesme za estradne zvijezde zarađuju 10 do 15 puta više od njega.

14:18 - Na direktnu upit je li imao kakvu korist od posla koji je vodio Marka Vojkovića, Josipović odgovara negativno. "Osim ako mislite na prihode koje imam kao autor", kaže Josipović.

14:17 - Na Stankovićevu konstataciju da se čini nemoralno da Vojkovićev prijatelj njegovoj firmi daje poslove, Josipović kaže da su, kada je sve krenulo, on i Vojković bili samo poznanici.

"Mi smo se kroz 15 godina zajedničkog rada sprijateljili. Ja sam sad prijatelj i s članovima Vlade, znači li to da ne smijem o njima govoriti?", kaže Josipović.

Na pitanje gdje je granica, Josipović kaže da postoje objektivni kriteriji. Josipović također tvrdi da Vojkovićeva dobit zbog ugovora sa ZAMP-om nije vrtoglavo rasla.

"U redu, vjerujmo Vojkoviću da je njegova dobit oko milijun kuna", kazao je Stanković i zatražio Josipovića da elaborira.

"Ovdje nije riječ o nekom javnom novcu", kaže Josipović, te dodaje da nije bilo smisla mijenjati ugovor s Vojkovićem jer su obje strane bile zadovoljne poslovanjem.

14:13 - "Ja i ovog trenutka potvrđujem da već 12 godina ne sudjelujem u operativnom vođenju ZAMP-a. Ja sam to operativno vodio dok sam bio glavni tajnik, do 2000.  godine. Nakon toga bio sam član predsjedništva, to nije nikakva tajna, to sve piše na internetu. Puno je takvih otkrića na Indexu koja imate na internetu i u javnim dokumentima. ZAMP-om oprativno upravljaju glavni tajnik i direktor", kaže Josipović.


"A što radi predsjedništvo?", pitao je Josipović. Predsjednik priznaje da predsjedništvo sa strane HDS-a sklapa ili mijenja ugovore. "Tko bi mijenjao ugovor zahvaljujući kojem naplata raste na zadovoljstvo glazbenika", kaže Josipović i dodaje da korisnici ZAMP-ovih usluga ne bi dopustili da ih netko mulja.

14:11 - Josipović tvrdi da ZAMP osigurava sredstva za 17.000 ljudi. "Zakon je svjetske klase", kaže Josipović.

Na pitanje što kaže na današnji tekst na Indexu, u kojem stoji da ZAMP faktički ne postoji, Josipović odgovara: "To što Index objavljuje su, dopustite mi da tako kažem, besmislice".

14:10 - "ZAMP je sedam godina stariji od mene. Zakon o autorskom pravu, također postoji još iz bivše Jugoslavije. Kad je taj zakon donesen, ja uopće nisam bio u Saboru. Daleko od toga da sam mogao nametnuti taj Zakon.

A ugovor s tvrtkom koju je spominjao je zaključen desetak godina prije toga. Cijela priča nema smisla. To što smo gledali na Indexu i dva-tri vezana medija spada u red neprofesionalnog novinarsta", kaže Josipović.

14:08 - "Krenimo redom. Na jednom portalu je vrlo uporno otvorena priča, koja nije imala nekog odjeka", kazao je Josipović, te se osvrno na gostovanje pokretača Indexa Matije Babića u "Nedjeljom u dva".

14:04 - Na pitanje što je bilo najzahtjevnije u zadnje dvije godine, Josipović kaže da ima nekoliko izazova različite vrste. "Treba uvijek imati u vidu ono što sam obećao. Obećao sam dvije-tri velike stvari, koje su mi posebno važne i proizlaze iz nadležnosti predsjednika RH", kaže Josipović.

Tvrdi da, po planu vanjske politike, želi da Hrvatska postane članica EU, popravi odnose u regiji i gospodarski se otvorei prema novim tržištima. "Predsjednik ne može ništa dobro napraviti ako ne surađuje s Vladom", kaže Josipović. "Kad govorim o svojim uspjesima, to su i uspjesi Vlade", tvrdi predsjednik.

14:00 - "To je odgovoran i zahtjevan posao, koji traži čovjeka cijeli dan", odgovorio je Josipović na pitanje o svoje prve dvije godine predsjedničkog mandata.

Pročitajte više