Predsjednik Udruge branitelja RIZ-a zaprijetio: Ako se ne pronađe rješenje, zapalit ću se!

PREDSJEDNIK Udruge branitelja tvrtke RIZ na današnjem je sastanku branitelja u ministarstvu zaprijetio samospaljivanjem zbog teškog stanja u kojem se našla tvrtka. Branko Banjac jedan je od 17 radnika kojima je Uprava zabranila ulazak u tvrtku.

"Ako ne dođe do rješenja, zapalit ću se", zaprijetio je Banjac.

Smirivali su ga suborci, a i sindikalna povjerenica RIZ-a Marina Glokević. "Prvo ga nisam mogla dobiti, pa kad sam konačno uspjela, smirivala sam ga. Inače on ima i PTSP. Rekla sam mu neka se smiri i da popije lijekove pa da sve završi u najboljem redu. To što su napravili ovi koji još nisu upisani niti u Trgovački registar je pokolj prema svim predstavnicima radnika i udruga, nelegitimno, nezakonito i nemoralno", kaže Glokević, koja izrazila vjeru da se neće ponoviti nedavni tragični slučaj radnika Gredelja.

"Povodom novog progona i šikaniranja naših suboraca, hrvatskih branitelja radnika
RIZ odašiljača d.d. i očajničkog pokušaja da zaštiti sebe i svoje suradnike branitelje, spasi
radna mjesta, dostojanstvo i egzistenciju, u očajničkom činu najavljenog samospaljivanja predsjednika Udruge branitelja RIZ-a, Udruga specijalne policije Republike Hrvatske, Zbor veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba i druge braniteljske udruge, ujedinile su svoje snage u odlučnoj namjeri da zaustave progon hrvatskih branitelja radnika i pod svaku cijenu spriječe najavljeni čin, kao i svako daljnje omalovažavanje hrvatskih branitelja radnika. Tim povodom održan je žuran sastanak s predstavnicima radnika, branitelja RIZ-a te su najavljene akcije podrške", priopćili su iz HVIDR-e.


Predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić najavio je kako će u ponedjeljak imati veliki sastanak braniteljskih udruga na kojem će pokušati pronaći rješenja za egzistencijalno ugrožene branitelje.

Radnici RIZ-a koji su prosvjedovali sa suspendiranima, vratili su se na posao.

"Nas 11 suspendiranih jučer smo odlučili i zamolili ih da se vrate na posao jer nismo željeli preuzeti odgovornost. Oni su u stanju podijeliti 150 papirnatih otkaza, svim ljudima koji su bili vani uz nas i onda zvati samo inženjere bez kojih se ne može, a neke radnike zaista ostaviti bez posla, a tu odgovornost mi na sebe nismo mogli preuzeti i molili smo ih da se svi danas normalno vrate na posao, a mi ćemo dalje nastaviti svoju bitku", poručila je sindikalna povjerenica.

Glokević u razgovoru za Media servis ističe da je pravda na njihovoj strani.

"Ako pravna država funkcionira, onda ćemo se mi vratiti na svoja radna mjesta. Oni su onemogućili rad Radničkog Vijeća, sindikata, sindikata Metalaca Hrvatska. Ja sam ovlaštena za novčane transakcije, ne mogu se ljudima koji imaju pravo na pomoć isplaćivati, ne mogu slati financijske i kvartalne izvještaje. To što su napravili je zaista nelegitimno, nelegalno i prestrašno da naoružani zaštitari priječe ulaz", kaže Glokević, koja je zajedno s još deset kolega suspendirana zbog sumnji u nezakonito postupanje, odnosno jer su Upravi onemogućili da radi.

Pročitajte više