Predsjednik Ugande potpisao zakon protiv homoseksualaca: "Ovo je tužan dan za cijeli svijet"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

UGANDSKI predsjednik Yoweri Museveni u ponedjeljak je i po cijenu da naljuti svog američkog saveznika, potpisao zakon koji pooštrava progon homoseksualnosti, istaknuvši da odbija diktat Zapada.

Istospolne veze se u Ugandi već kažnjavaju doživotnim zatvorom, ali ovaj zakon koji je 20. prosinca prihvatio parlament velikom većinom glasova, zabranjuje svaku "promidžbu" homoseksualnosti i zahtijeva da se prijavi svakoga tko se izjasni kao takav.

Zakon je potaknuo žestoku kritiku aktivista za ljudska prava i zapadnih partnera Ugande, premda su izbačene njegove najspornije odredbe - smrtna kazna u slučaju recidiva, odnosa s malodobnom osobom i svjesnog stupanja osoba zaraženih virusom AIDS-a u spolne odnose.

Bliska suradnica američkog predsjednika Baracka obame rekla je kako je prihvaćanje toga zakona "tužan dan" za tu zemlju i za čitav svijet.

"Nikoga se ne smije diskriminirati ni kažnjavati zbog onoga što on jest ili koga voli", rekla je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice na Twitteru.

Obamin glasnogovornik Jay Carney rekao je pak da "žali" što je Museveni donošenjem toga zakona, kako je rekao, "odveo Ugandu korak unatrag", a zakon je nazvao "odurnim".

"I dalje ćemo tražiti od ugandske vlade da poništi taj oduran zakon i da se zauzima za zaštitu ljudskih prava (...) u Ugandi i u svijetu", dodao je Carney.

Pročitajte više