Predstavljen novi sustav gospodarske diplomacije: Neke usluge dostupne i putem interneta

 Foto: MVEP

DANAS je  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) predstavilo novi sustav hrvatske gospodarske diplomacije.

Predstavljajući novi sustav gospodarske diplomacije, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je kako je oporavak hrvatskog gospodarstva nacionalni prioritet, pri čemu novi sustav gospodarske diplomacije nije čarobni štapić za plasman nečijeg proizvoda u inozemstvo ili brzo rješenje za izlazak gospodarstva iz krize.
 
"Gospodarska diplomacija je nadogradnja kvalitetne gospodarske politike – dobre poslovne klime i konkurentnosti naših izvoznika, a vjerujem da imamo što pokazati svijetu“, kazala je ministrica.
 
Zamjenik ministrice Klisović podrobnije je predstavio novi sustav gospodarske diplomacije, naglasivši kako se, za razliku od prethodnih pokušaja koncipiranja gospodarske diplomacije, ovaj put radi o cjelovitom sustavu utemeljenom na analizi zatečenog stanja i kompetencija u MVEP; detaljnih komparativnih analiza modela i strategija najboljih gospodarskih diplomacija svijeta te, najvažnijeg - direktno postavljenih konkretnih zahtjeva od strane hrvatskih izvoznika i poslovnih udruženja.
 
"Ovo rješenje po prvi put sadrži sve relevantne elemente za suvremen, funkcionalan i trajno održiv sustav gospodarske diplomacije – od prilagođenog institucionalnog ustroja, određivanja prioritetnih tržišta, novih kategorija diplomatskog komuniciranja i upravljanja informacijama, prilagodbe lokacija naše diplomatsko-konzularne mreže, nove institucionalne kulture fokusirane na rezultat ostvaren u korist hrvatskih tvrtki i građanina", kazao je zamjenik Klisović.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je – na izričit zahtjev hrvatskih izvoznika - iniciralo osnivanje Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, u čijem radu će ravnopravno sudjelovati i predstavnici hrvatskih poslovnih udruženja.
 
To je jedan od način na koji će rad gospodarske diplomacije biti usko koordiniran važnim partnerima u zemlji, poput HGK, HIZ-a, HUP-a i HOK-a.
 
Povjerenstvo će: definirati smjernice politike hrvatskog izvoza; integrirati izvozne politike s politikom stranih ulaganja; koordinirati nastupe svih relevantnih dionika u promociji hrvatskog gospodarstva u inozemstvu; jasno definirati usluge veleposlanstava za izvoznike.
 
Zajedno s hrvatskim izvoznicima, napravljena je i lista usluga koje nudi mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava u inozemstvu te Ministarstvo na svojim internet stranicama.
 
Na internet stranici MVEP-a izvoznici mogu zatražiti od naših veleposlanstva uslugu s definirane liste usluga. Njihov zahtjev pratit će se kroz u tu svrhu osmišljeni interni customer relationship management sustav i na njega će imati obvezu odgovoriti u najkraćem vremenskom roku.
 
Primanje izvoznih prilika prikupljenih u veleposlanstvima, posredstvom poslovnih udruženja i klastera konkurentnosti, elektronskom poštom i u relevantnom vremenskom roku.
 
Izvoznici MVEP-u mogu elektronskim putem prijaviti trgovinske barijere, koje će se potom pojedinačno i sustavno rušiti.
 
Objavljivat će se detaljne gospodarske informacije o stranim tržištima i gospodarskim odnosima Hrvatske sa svijetom. Na internet stranicama MVP-a objavljivat će se sve (do sada interne) informacije koje bi mogle biti korisne izvoznicima, a koje nisu osjetljive ili povjerljive prirode.
 
Prezentaciju novog sustava gospodarske diplomacije možete pronaći na linku (.pdf)
 
 

Pročitajte više