Prekinuta potraga za nestalim malezijskim zrakoplovom: "Signali nisu bili s crnih kutija"

Foto: jacc.gov.au

AMERIČKI podmorski robot Bluefin-21 završio je misiju potrage za nestalim letom 370 Malaysia Airlinesa uz zapadnu australsku obalu.

Vlasti su sad i službeno odbacile mogućnost da je područje na kojem su uhvaćeni signali, za koje se vjerovalo da su signali crnih kutija nestalog zrakoplova, mjesto na kojem se zrakoplov strovalio u ocean: "Da je bilo riječ o signalima crnih kutija, bile bi i pronađene".

Potraga za nestalim zrakoplovom privremeno se prekida na najmanje dva mjeseca, a Australija je u pregovorima za nastavak potrage. Kad će točno krenuti druga faza trenutno je nemoguće predvidjeti.

Istražitelji: MH370 nije pao u zonu gdje su zabilježeni signali


Boeing 777 Malaysia Airlinesa koji je nestao početkom ožujka, nije pao u zonu na jugu Indijskog oceana gdje su zabilježeni akustički signali, smatraju istražitelji, čime je dodatno povećan misterij leta MH370. Međunarodni centar za istraživanje (JACC) sa sjedištem u Australiji, objavio je u četvrtak da "podmorski robot nije pronašao nikakav trag olupine aviona". Australska agencija za sigurnost u prometu zaključila je da "ta zona može biti isključena kao mjesto gdje se srušio zrakoplov", dodao je JACC.

Australski brod Ocean Shield koji je prevozio američki podmorski robot Bluefin-21 napustio je zonu nakon što je pročešljao 850 četvornih kilometara oceana u pokušaju lokaliziranja olupine Boeinga 777, nestala 8. ožujka s 239 osoba. Ta objava potvrđuje izjave dužnosnika američke mornarice Michaela Deana koji je kazao da otkrivene signale vjerojatno nije emitirala crna kutija letjelice. "Došli smo do zaključka da su ti signali vjerojatno zvukovi koje proizvodi brod" pri upravljanju podmorskim robotom opremljenim sondom "ili elektronskim sustavima sonde", kazao je na CNN-u Michael Dean. "Kad se zaroni u vodu ili ošteti, elektronska oprema ... može proizvesti te signale", rekao je Dean. Glasnogovornik američke mornarice rekao je međutim da su Deanove izjave "spekulativne i preuranjene".

Zamjenik australskog premijera Warren Truss kazao je u australskom parlamentu da su istražitelji ipak uvjereni da se zrakoplov srušio negdje na jugu Indijskog oceana. "Bili smo se koncentrirali na to područje jer su tada to bile najbolje informacije ... još smo uvijek uvjereni da se je zrakoplov pao u južni dio Indijskog oceana", rekao je Truss, pozivajući se na analizu satelitskih snimki i komunikacija. Truss je i ministar transporta u australskoj vladi.

Pročitajte više