Premlaćivao gardiste u kninskom zatvoru, dobio tri godine i 10 mjeseci zatvora

Ilustracija: scx-hu

NIKŠA BEARA, svojedobno pripadnik Teritorijalne obrane RSK, osuđen je u Splitu nepravomoćno za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima na tri godine i deset mjeseci, što je značajno manje u odnosu na presudu šibenskog suda iz 1993. godine od šest godina zatvora. Tada mu je suđenu u odsutnosti pa je Beara  nakon predaje 2011. godine zatražio i dobio novo suđenje za premlaćivanje trojice pripadnika 4. gardijske brigade zarobljenih u napadu na Kijevo u kninskom zatvoru tijekom rujna i listopada 1991. godine.

Napao gardista jer je htio doznati tko je pucao po očevom kamionu i kući u Kaštelima

Antu Cvitkovića triput je izudarao šakama i nogama po glavi, Željka Mrkonjića udario je nogom u leđa dok je istovarao šleper municije te još dvaput u zatvoru, dok je Mirka Gogića najmanje dvaput udarao šakama i nogama po tijelu. Četvrti gardist kazao je da ga Beara nije tukao i da mu je pomogao kada ga je napao jedan od čuvara. Utvrđeno je i kako Beara nije prilikom premlaćivanja koristio volovsku žilu i dršku od motike pa je i taj dio ispušten iz osuđujuće presude.

Beara je u obrani naveo kako je zarobljenika Antu Cvitkovića dva puta pljusnuo jer je htio doznati tko je minirao očev kamion i pucao po njegovog kući u Kaštelima. Ostalo je negirao. Pritvor mu je produljen do pravomoćnosti presude.

Beara zaslužan za specijalan tretman u kninskom zatvoru

Cvitković je svjedočio u rujnu prošle godine te je kazao kako je u 69 dana zatočeništva dobio žestoke batine bar 20 puta te da je za takav specijalni tretman bio zaslužan upravo Beara, kojeg je poznavao iz viđenja jer su obojica živjela u Kaštelima. Cvitković je naveo kako ga je osobno izmlatio tri puta te da ga je zvao "moj ustaša". Danas trpi posljedice torture. Slomljeni nos ukrivo je zarastao, oštećen mu je desni bubreg, vratna kralježnica, ima jake glavobolje, PTSP, odumire mu mišić desne noge...

"Imao sam velikih problema jer su novinari napisali da sam Martićevac..."

Nakon objave presude, Beara je htio nešto kazati.

"Imao sam velikih problema kada su mi napisali da sam Martićevac, što nisam bio", rekao je dok su ga odvodili iz sudnice.

 

 

 

Pročitajte više