Preokret u Vukovaru: Šef gradskog SDP-a podržao HDZ, iz trećeg pokušaja konstituirano Gradsko vijeće

Ilustracija: HR Foto

PREDSTOJNIK Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak za danas je sazvao konstituirajuću sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća. Konstituirajuća se sjednica saziva treći put, to je zadnja koju zakon dopušta.

Tijekom trećeg pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća Grada Vukovara dogodio se preokret.


Koalicija na čelu s HDZ-om dobila je potporu predsjednika Gradskog odbora SDP-a Vukovar Željka Pinjuha i tako osigurala 13. glas za konstituiranje Gradskog vijeća.

"Pinjuh je djelovao mimo stranke i prekršio statut, o eventualnim sankcijama odlučit će stranka"

Dopredsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak nakon toga je objavio da njegovi vijećnici napuštaju sjednicu. Podsjetimo, HDZ-ovi vijećnici su ranije bili ti koji su optužili gradonačelnika Željka Sabu da je pokušao podmititi njihovu vijećnicu Mariju Budimir da prijeđe na stranu SDP-a. Ipak, na stranu HDZ-a na kraju je prešao SDP-ovac.

U izjavi za medije Bošnjak je rekao da je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Željko Pinjuh djelovao mimo odluka SDP-ovog Gradskog odbora i time prekršio stranački statut, a o eventualnim sankcijama odlučit će tijela stranke. Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Vukovara nastavljena je bez osam SDP-ovih vijećnika.

Dvije neuspješne sjednice

Prva konstituirajuća sjednica održana je 27. lipnja, druga 23. srpnja, a obje su bile neuspješne jer se izabrani vijećnici nisu mogli usuglasiti ni o formiranju Mandatnog povjerenstva. Koalicija HDZ-HSP AS u Gradskom vijeću ima 12 mandata, SDP devet, a SDSS, koji podupire SDP, tri mandata.


Jučer su vukovarski HDZ i HSP AS najavili da će poduprijeti predsjednika vukovarskog SDP-a Željka Pinjuha za predsjednika Gradskog vijeća. "Kao predsjednici HDZ-a, HSP AS i SDP-a postigli smo dogovor da se na konstituirajućoj sjednici podupre kandidatura Pinjuha za predsjednika Gradskog vijeća, a HDZ i HSP AS dobili bi dva dopredsjednička mjesta", izjavio je predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna te dodao da je kompromis postignut kako bi se Gradsko vijeće konstituiralo, javlja HRT.

Demantirao je medijske napise da je cilj HDZ-a u Vukovaru rušiti SDP na izglasavanju proračuna krajem godine. Kaže da je cilj biti suradnik vlasti, a ne podanik. Predsjednik vukovarskog HSP-a dr. Ante Starčević Marijan Pavliček istaknuo je da je cilj i njegove stranke da grad profunkcionira, a od novog predsjednika Gradskog vijeća očekuje da se već na prvoj radnoj sjednici promijeni gradski statut kako bi se Vukovar mogao proglasiti mjestom posebnog pijeteta.

Pinjuh: Nisam se nikome prodao ni obećao

Vodstvo novog saziva Vijeća izabrano je glasovima koalicije HDZ-HSP AS i samog Željka Pinjuha koji je glasovao suprotno stajalištu vlastite stranke. Odmah na početku sjednicu su napustili vijećnici SDP-a ističući da ne žele sudjelovati u ovakvoj farsi, a novi predsjednik Vijeća pojašnjavajući svoj dogovor s dojučerašnjim političkim protivnicima je rekao:


"Jednostavno nisam htio pogaziti svoju riječ. Držim da nisam pogriješio, a jedino što mogu reći da se Željko Pinjuh kao predsjednik SDP-a nikome nije prodao ni obećao", rekao je Pinjuh koji nije želio puno govoriti o svom statusu u stranci.

"Ja ću se vjerojatno naći s predsjednikom Milanovićem tako da, ako stranka bude smatrala da sam napravio nešto loše, spreman sam ponuditi i svoj mandat", rekao je Pinjuh.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Marijan Pavliček najavio je izmjenu Statuta Grada Vukovara s ciljem da se grad proglasi mjesto od posebnog pijeteta.

"U razgovoru s kolegom Pinjuhom zaključili smo da je vrijeme da dođe do promjene Statuta, a ne samo tog članka 61. Cilj je da se Grad Vukovar proglasi mjesto posebnog pijeteta i taj se cilj mora ostvariti. Uvjeren sam da će to već na prvoj radnoj sjednici biti ostvareno, a nakon toga se donositi sve ostale odluke u korist svih građana Grada Vukovara",kaže Pavliček.

Gradonačelnik Željko Sabor povezao je dogovor Pinjuha, Barne i Pavličeka sa 'slučajem Sabo' koji je cijelo ljeto potresao vukovarsku javnost.

"Mislim da će vukovarska i hrvatska javnost sada shvatiti i onaj 'slučaj Sabo' o kojem se toliko izvještavalo što se događalo u Vukovaru svih ovih mjeseci", izjavio je Sabo te najavio sankcije za Pinjuha.

"Svakako da ovakvim postupkom on više ne može računati da je član SDP-a. Morate shvatiti poruku, sve aktivnosti koje su se događale u Gradu Vukovaru, a naš grad je i simbol i u političkom smislu, je u principu ono što je najavio gospodin Karamarko, a to je napad na Vladu Republike Hrvatske. Svi stožeri - to su bili samo počeci, ovo je samo nastavak toga da se želi ostvariti ono 'Vukovar mora pasti'. Ovo je jedan korak do toga da se u principu, kako je najavljeno, u 'vrućoj jeseni' gospodin Karamarko i HDZ obruše. S Vukovarom i 'padom Vukovara', kako oni to kažu, otvoren je put prema ostalom dijelu Hrvatske"

U vukovarskom Gradskom vijeću je 24 vijećnika od čega je koalicija HDZ-HSP AS imala ukupno 12 vjećnika, SDSS 2, a SDP 9 među kojima je formalno još uvijek predjsednik vukovarskog HDZ-a Željko Pinjuh.

Pročitajte više