Preokret u slučaju Costa Concordia: Menadžment je tjerao kapetana da ide blizu obale

NAJNOVIJA otkrića vezana uz potonuće kruzera Costa Concordia sugeriraju kako bi priča, u kojoj se sva krivnja svaljuje na neodgovornog kapetana Francesca Schettina, mogla dobiti obrat.

Talijanska policija snimala je njegovo prvo svjedočenje u stanici te pozive koje je odande uputio prijateljima. Schettino je u razgovoru s prijateljem tvrdio kako su ga njegovi šefovi natjerali da brodom prođe tako blizu otoka Giglio kako bi putnicima priuštio spektakl.

"Menadžment mi je stalno govorio 'prođi ovdje, prođi ondje'. Netko drugi u mojoj situaciji možda i ne bi pristao na takve stvari ali stalno su me pritiskali da idem blizu obale i sad ja plaćam cijenu za to", kazao je Schettino prijatelju u telefonskom razgovoru, samo nekoliko sati nakon nesreće, prenosi The Telegraph.

Vlasnici kompanije Costa Cruises tvrde kako Schettinu nikad nisu dali dopuštenje da skrene toliko blizu otoka, te da je kapetan sam promijenio kurs. Međutim, snimke razgovora menadžmenta i kapetana podupiru kapetanovu priču da vlasnici kompanije potiču takvu praksu jer donosi dobar publicitet i nailazi na oduševljenje putnika.

Schettino je u razgovoru s policijom u više navrata napomenuo i kako brodski navigacijski sistem nije prepoznao stijene koje su rasparale trup broda.

Pročitajte više