Presedan: SAD podiže tužbu protiv Standard&Poor´sa! Krivi su za financijsku krizu?

Foto: AFP

AMERIČKO Ministarstvo pravosuđa podiglo je tužbu protiv jedne od najutjecajnijih svjetskih rejting agencija Standard&Poor's, postavljajući tako presedan, budući da je ovo prvi puta u povijesti da je jedna država tužila agenciju za kreditni rejting zbog nezakonitog postupanja u vrijeme krize koja je izbila prije pet godina, javlja Wall Street Journal.

Radi se o građanskoj tužbi američkog državnog odvjetnika Erica Holdera koji tvrdi da je S&P, inače u vlasništvu The McGraw-Hill Companies, postupala nezakonito pri ocjenjivanju hipotekarnih obveznica, što je tijesno povezano s financijskom krizom. Vrijednost tih hipotekarnih vrijednosnih papira naglo ja pala 2007. godine, što je bio jedan od glavnih uzroka duboke financijske krize. U tužbi stoji da država traži novčanu nadoknadu od S&P-a i McGraw Hilla.

"Na odluke S&P-a o rejtinzima utjecale su naknade njihovih zaposlenika, udjeli na tržištu, profit i odnosi s nekima od glavnih aktera u procesu. Riječ je o nezakonitom postupanju kada su u pitanju modeli i kriteriji ocjenjivanja", piše u tužbi.

S&P je potvrdio da će se protiv njih podići građanska tužba, ali je odbacuju kao neutemeljenu te tvrde da je to pokušaj osvete SAD zbog toga što "nisu predvidjeli izbijanje financijske krize".

Prema informacijama New York Timesa, Vlada se odlučila na tužbu nakon što su prošli tjedan propali pregovori s odvjetnicima S&P-a koji su odbili ponuđenu nagodbu tešku nešto više od milijardu dolara.

Nakon što su jučer objavili da očekuju tužbu, dionice McGraw-Hilla potonule su za 13.8 % i, prema podacima Reutersa, to je najveći pad koji je kompanija imala od 1987. godine kada se srušilo tržište dionica. Vijest je utjecala i na pad dionica Moody'sa, S&P-ovog najvećeg rivala i rejting agencije koja je u petak hrvatske obveznice "bacila u smeće". Podsjetimo, i S&P je još u prosincu Hrvatsku svrstala u "smeće".

Sve tri najutjecajnije rejting agencije, S&P, Moody's i Fitch dugo su suočene s kritikama investitora, politike i regulatora jer su dodjeljivale visoke ocjene tisućama hipotekarnih kuća koje su nakon toga potonule.

Pročitajte više