Preživjelima od ebole savjetovano da siguran seks prakticiraju "do daljnjega"

Foto: Hina

LIBERIJSKA vlada savjetuje preživjelima od ebole da siguran seks prakticiraju "do daljnjega", odnosno dok se ne prikupi dovoljno pouzdanih informacija o tome koliko dugo virus ostaje u tjelesnim tekućinama uključujući sjeme.

Prema prijašnjim smjernicama, muškarcima koji su preživjeli zarazu je preporučeno da izbjegavaju seks ili koriste kondome u razdoblju od tri mjeseca. Virus je u sjemenu detektiran do 82 dana nakon uspješnog liječenja.

Nova preporuka stiže nakon smrti Ruth Tugbah u Liberiji, koja je bila prva žrtva virusa nakon stanke od tri tjedna. Liječnici vjeruju da je jedini rizični faktor u okruženju Tugbah bio njezin dečko koji je preživio borbu s virusom.

Muškarac je ebolu prebolio u rujnu, a znanstvenici tek moraju potvrditi hipotezu da je virus preživio u njegovoj spermi, odnosno da je prenesen tijekom snošaja.

Agencije odgovorne za kontrolu ebole hitno revidiraju slučaj, navodi doktor David Nabarro, specijalni povjerenik UN-a za ebolu.

"Zajednice pogođene ebolom još jednom molimo da budu pažljive oko nepoznatog," napisao je Nabarro u e-mailu čiji sadržaj prenosi NDTV. "Preživjeli ne trebaju biti stigmatizirani dok poduzimaju akcije za javno dobro. Oni su heroji".

Dužnosnici iz Liberije, američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije redom savjetuju "siguran seks" dok se ne utvrdi maksimalno razdoblje u kojem virus ebole može preživjeti u tjelesnim tekućinama.

Pročitajte više