Prihod ide najsiromašnijim: U humanitarnoj akciji prodano 300-tinjak božićnih drvaca

Foto: Marko Todorov (Cropix)

VJEROVALI ili ne- i vi možete mijenjati svijet, moto je pod kojim se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održala akcija 'Za 1000 radosti'. Zajedničkim snagama Caritasa, Hrvatskih šuma, Grada Zagreba ali i brojnih volontera prodano je 300-injak božićnih drvaca, a sav novac od prodaje usmjeren je najsiromašnijima...

"Evo ovo vam je obična smreka. Znači, klasično božićno drvce u Hrvata. Gospodin se razumije u borove pa sam onda ipak danas odlučila da mi on pomogne u izboru", čulo se danas na Trgu bana Jelačića.
 
Damir Brebrić iz Hrvatskih šuma na posao je stigao u pet ujutro, a do podne je uspio prodati desetak božićnih drvaca. Ništa nije teško kad se radi za plemenit čin, kaže.
 
"Osjećaj je uvijek dobar jer znamo da je to za Caritas da će to nekome pomoći. Znači, mi pomažemo, tako da nam nije bilo teško ustati u 4 sata ujutro da bi ovdje došli u 5", ističe Brebrić.
 
A i kupci su zadovoljni. Cijene jelki kretale su se od 120 do 200 kuna, u izboru im pomažu volonteri Caritasa koji im čak nose jelku do stana, kuće ili u vozilo, a u akciju su se uključili i odbojkaši zagrebačke Mladosti.
 
 
"Moj zadatak je animirati ljude i prodati neke borove. Interesiraju se ali i kupuju. Volim pomagati i prošle godine sam počela i baš mi je drago da sam danas došla i odmah sam krenula ovdje prema borovima. Prošle godine su mi pobjegli, zakasnila sam tako da sam ove godine došla malo ranije i evo, mladi gospodin Ivan će mi to i donijeti", kažu građani i sudionici akcije.
 
Kupnjom bora, od kojih su većina u teglama te kasnije spremna za sadnju, građani pomažu najpotrebnijima, i to je ono o čemu u ovo predblagdansko vrijeme valja promišljati, ističe ravnatelj Caritasa Fabijan Svalina.
 
"Okrenemo li se oko sebe uvijek ćemo pronaći ljude koji su slabijeg imovinskog stanja i slabijih mogućnosti, a ovo je mogućnost da im na neki način možemo pomoći", naglasio je Svalina.
 
Hrvatske šume za ovu su akciju donirale 155 božićnih drvaca, te još 100 kubnih metara ogrijevnog drva za pomoć socijalno ugroženim obiteljima s područja Grada, ističe Marija Vekić iz Hrvatskih šuma.
 
"Onaj tko kupi bor dok ga bude kitio neka bude ponosan na sebe jer je pomogao drugima. Smiješak koji će imati kada gleda svoje okićeno drvce ili na proljeće kada ga bude sadio, neka još više bude sretan kada se sjeti smješka na licima onih kojima će Caritas donijeti novac, hranu ili ono što im je najpotrebnije", poručila je Vekić.
 
 
Dodajmo kako su u zadnjih deset godina Hrvatske šume osigurale više od pet tisuća božićnih drvaca, a jedno od njih obavezno kupi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
"Kupit ću danas 10. bor. U mojoj šumi ih ima već devet koji rastu i ovaj će rasti. Moram biti malo i ekološki osviješćen, evo i desetog boreka. Morat ću kupiti da bude simetričan i da ne bude manji od metra i pol. Budući da sam ja stariji, da prije naraste", rekao je Bandić.
 
U akciju 'Za 1000 radosti' možete se uključiti i uplatom novca na račun Caritasa ili pozivom na donacijski telefon 060 9010.
 

Pročitajte više