"Prijetili su mi da će mi ubiti kćer ako se budem miješao u pitanje zemlje na Srđu!"

Foto: Dubrovniknet.hr

KONSTANTIN ŽITINSKI, stanovnik naselja Bosanka u Dubrovniku, za portal Dubrovniknet.hr otkrio je da je dobivao vrlo ozbiljne prijetnje jer se usudio usprotiviti Urbanističkom planu uređenja (UPU) platoa Srđ.

"Stanovnicima Bosanke koji su protiv ovakvog UPU-a se prijeti i zato rijetki imaju hrabrosti istupiti javno. Ja sam danas odlučio javno istupiti, jer više ne mogu šutjeti. Meni su u Zagrebu napali kćer, prijetili su mi da će je ubiti. Ubacili su mi u poštanski sandučić eksplozivnu napravu, uvjeravali su me da trebam šutjeti. Smatram da ovakav UPU nije na korist nikome, a ponajviše je na štetu sela Bosanke i to sad javno kažem. Nisam protiv projekta, nego protiv načina na koji je ovaj UPU donesen", kaže Žitinski.

 


 

Tvrdi da je, kada je vidio UPU, ostao šokiran. "Kupio sam zemlju na Bosanci jer sam htio imati mir", kaže Žitinski i dodaje:

"Glavna cesta, veličine magistrale provedena je  neposredno u blizini Bosanke. Pročistač vode za cijeli plato Srđa također je  u krugu naselja Bosanke, kao i svi ostali servisi za to naselje, zgrade za uvezene radnike... Mislim da postoji golf varijanta primjerena našem ambijentu. Prigovori Društva arhitekata Dubrovnika UPU-u platoa Srđa ukazuju kako će vijećnici odlučivati o činjenicama o kojima ne znaju dovoljno ili ne znaju uopće".


Mnogim stanovnicima Bosanke, tvrdi Žitinski, ovakav plan nije prihvatljiv. No, strah ih je istupiti zbog prijetnji koje su im upućene. Ispričao je što se u Zagrebu dogodilo njegovoj kćeri.

"Maskirana  osoba s motociklom napala je moju kćer u Zagrebu. Doletio je do nje na motociklu i pitao je: jesi li ti Paula? Ona je rekla: jesam. On ju je zgrabio i poprskao s nečim u oči. Na sreću nije ostala bez vida, ali joj je vid oslabio na jednom oku. Nakon mjesec dana od tog događaja dobio sam anonimni telefonski poziv da će mi ubiti kćer ako se budem miješao u pitanje zemlje na Bosanci. To je bilo prije 3 godine u Zagrebu, gdje živimo veći dio godine. Unatoč policijskoj zaštiti poslali smo kćer vani, ne usudimo se dovesti je u Hrvatsku", kaže Žitinski.

Tvrdi da su mu nakon toga u poštanski sandučić stavili eksplozivnu napravu. Posjećivali su ga također, kako kaže, sumnjivi tipovi koji su mu objašnjavali da mora držati usta zatvorena.

"U jednoj maloj sredini svatko o svakome zna nešto sramotno i onda im se  prijeti: 'šuti ili...' Ljudi su mi dolazili i govorili mi da su im zabranili da sa mnom govore i komuniciraju. Nije bitna ovdje moja malenkost, nisam ja samo u pitanju. U pitanju su prijetnje velikom broju ljudi, zato se svim stanovnicima Bosanke koji će istupiti javno o ovom pitanju divim. Kad bi se organiziralo zaista tajno glasanje, tek bi onda stvarno znali koliko je stanovnika Bosanke uistinu protiv, a koliko za ovaj projekt", kaže Žitinski.

Pročitajte više