Prijevremeni izbori u Slovačkoj zbog korupcijskog skandala: U prosvjedima uhićeno najmanje 12 ljudi

U SLOVAČKOJ se danas održavaju parlamentarni izbori, javljaju strane agencije. Sinoć je održan žestoki antikorupcijski prosvjed, došlo je do sukoba s policijom i uhićeno je najmanje 12 ljudi.

26 stranaka pokušava ući u slovački parlament, a analitičari očekuju da će vladajuća četverostranačka koalicija debelo izgubiti. Ankete predviđaju da su čak tri od četiri vladajuće stranke u opasnosti da ne dobiju niti jedno parlamentarno mjesto.

Prijevremeni izbori organiziraju se zbog informacija koje su procurile iz državne obavještajne agencije o mitu u privatizaciji i namještanju natječaja.

Optužbe se odnose na razdoblje 2005.-2006. godine kada je sadašnji ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda bio slovački premijer.

Jučer su se u Bratislavi održali žestoki antikorupcijski prosvjedi čiji su organizatori pozvali građane da ne glasaju ni za jednu od etabliranih stranki, tvrdeći da su sve umiješane u korupcijski skandal. Okupilo se oko 1.000 ljudi, a tristotinjak je zasulo policiju kamenjem i jajima. Policajci su odgovorili suzavcem, granatama za omamljivanje i pendrecima. AP javlja da je uhićeno najmanje 12 ljudi.

Pročitajte više