Prilika za kupce: Cijene stanova i dalje padaju, najjeftiniji Vukovar

Foto: Hina

VEĆINA gradova u prosincu je zabilježila pad traženih cijena stanova, a iznimke su bili tek Split i Pula u kojima su cijene blago porasle. Cijene stanova u Puli porasle su za 1,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1292 eura. U Splitu je prosječna tražena cijena "kvadrata"stana tijekom prosinca iznosila 2019 eura što je 0,6 posto više no mjesec ranije, pokazuju podaci portala Crozilla.com

Najveći mjesečni pad cijena, bilježi Bjelovar u kojem su cijene pale za 3,8 posto, a za jedan se metar kvadratni tijekom prosinca tražilo 870 eura.

Cijene stanova u Dubrovniku pale su za 2,4 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 2895 eura.

Najjeftiniji Vukovar sa 609 eura za kvadrat

Najniže cijene stanova, tijekom prosinca zabilježene su u Vukovaru gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 609 eura. Jeftiniji gradovi, kada su stanovi u pitanju, tijekom prosinca bili su još i Sisak u kojem se za "kvadrat" stana tražilo 812 eura, te Osijek gdje je prosječna tražena cijena iznosila 994 eura po metru kvadratnom.

Pad cijena od 0,2 posto tijekom prosinca zabilježen je u Zagrebu, gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1574 eura, te u Rijeci gdje je prosječna tražena cijena "kvadrata" iznosila 1377 eura.

Tražene cijene, odnosno one oglašene na portalu Crozilla.com, uglavnom se razlikuju od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju, a kakvo je stanje doista "na terenu", za portal Crozilla.com rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine koji navodi kako kod razlike između oglašavane i realizirane cijene nema nekog pravila, te dodaje: "U slučaju kada su prodavatelji realni u postavljanju cijena nekretnina se proda relativno brzo po cijeni koja bitno ne odstupa od tražene. Zna se desiti da se nekretnina proda isti dan po traženoj cijeni u slučaju kada već postoji klijent koji u biti samo čeka da se pojavi odgovarajuća nekretnina po realnoj cijeni. U slučaju kada prodavatelji imaju nerealna očekivanja i postave nerealnu početnu cijenu u konačnici se ta nekretnina uopće ne proda ili se kupoprodaja realizira nakon par mjeseci i to sa cijenom koja zna biti niža 20-30 posto."

Cijene u Rijeci 15,6 posto niže no 2010.godine

Nije nepoznanica da su cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina značajno pale, a osjetne su razlike vidljive usporedimo li cijene stanova tijekom prosinca 2014. i one iz istog mjeseca 2010. godine.
Najveća razlika u cijenama stanova oglašenih na portalu Crozilla.com u tom je razdoblju vidljiva na stanovima sa područja Rijeke koji su sada za 15,6 posto jeftiniji, te u Zagrebu kojima je tijekom prosinca 2014. godine cijena bila 12,8 posto niža no 2010. godine. U usporedbi s istim razdobljem cijene stanova u Puli bilježe pad cijena 9,9 posto, u Dubrovniku 9,4 posto, dok splitski stanovi bilježe cijene niže tek 5 posto. No, pretvorimo li postotke u novac, prema statistikama portala Crozilla.com, najveća promjena vidljiva je u Dubrovniku gdje razlika u cijeni samo jednog „kvadrata“ iznosi preko 2000 kuna.

Potražnja tijekom prosinca

U posljednjem mjesecu 2014. godine posjetitelji portala Crozilla.com najviše su pretraživali stanove na području Zagreba, zatim Splita, Pule, Osijeka i Rijeke. Stranci su, pak, uz Zagreb i Split najviše pretraživali oglase za stanove na području Krka (Malinska), zatim one na području Crikvenice te Pule i Rijeke.
 

Pročitajte više