Pripadnik policije bosanskih Srba pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici

Ilustracija: Arhiva

PRIZIVNO vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je pravomoćnu presudu kojom je bivši pripadnik policije bosanskih Srba Božidar Kuvelja osuđen na 20 godina zatvora nakon što je potvrđena njegova odgovornost za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, priopćeno je u utorak iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog suda u Sarajevu.

Ovime je ujedno potvrđena prvostupanjska presuda iz siječnja ove godine, kada je Kuvelja proglašen krivim jer je sudjelovao u strijeljanju bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su bili zatočeni u krugu zemljoradničke zadruge u selu Kravice.

Kuvelja je proglašen krivim za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti na temelju odredbi Kaznenog zakona BiH iz 2003. godine.

Iz Suda BiH istaknuto je kako je pismeno obrazloženje pravomoćne presude temeljeno na odluci prizivnog vijeća iz rujna.

U međuvremenu je primjena Kaznenog zakona BiH iz 2003. godine na slučajeve ratnih zločina postala je sporna nakon što je Ustavni sud BiH ranije ovog mjeseca donio nekoliko odluka kojima je praktično poništio niz pravomoćnih presuda izrečenih proteklih godina na temelju retroaktivne primjene spornog zakona iz 2003. godine.

Ustavni sud se pritom pozvao na pravorijek Europskog suda za ljudska prava koji je ranije ove godine presudio kako su optuženici, umjesto zakona iz 2003., imali pravo na suđenje na temelju Kaznenog zakona bivše SFRJ iz 1976. godine jer je on bio na snazi u BiH u vrijeme kada su počinjena djela za koja ih se teretilo.

Nakon toga Sud BiH na slobodu je pustio čak deset osoba koje su zbog počinjenih ratnih zločina već bile na izdržavanju pravomoćno izrečenih kazni dugotrajnog zatvora. Nakon toga je Tužiteljstvo BiH zatražilo da se svi pušteni na slobodu vrate u pritvor, a Sud BiH na taj je zahtjev odgovorio određivanjem ročišta na kojemu će se pojedinačno donositi odluke o tome hoće li pritvor biti i određen. Zahtjev za određivanjem pritvora Tužiteljstvo je obrazložilo težinom dokazanih ratnih zločina te mogućnošću da počinitelji pobjegnu iz BiH jer im nisu oduzeti čak ni putni i osobni dokumenti.

Također je donesena odluka da se svima njima ponovo sudi, no samo u drugostupanjskom postupku i bez novog izvođenja dokaza, uz ocjenu kako im je krivnja već dokazana a da im se nove kazne trebaju izreći sukladno odredbama zakona bivše SFRJ.

Pročitajte više