Prisilna prodaja plina se nastavlja: Moguća šteta za Inu 340 milijuna, koliko iznose godišnja primanja 2000 radnika

 Foto: Ina

U TOKU je novi otvoreni postupak prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o. koji se trenutno nalazi u podzemnom skladištu, s početnom cijenom od 1,71 kn/m3. Prodaja se nastavlja u više krugova, pa bi tako u zadnjem krugu ta cijena mogla iznositi samo 0,43 kn/m3, odnosno šestinu trenutne veleprodajne cijene u zemlji, priopćeno je danas iz Ine.

Šteta za Inu, odnosno Prirodni plin u oba postupka prisilne prodaje plina mogla bi ukupno iznositi oko 340 milijuna kuna. Radi se o iznosu sa kojim bi se moglo modernizirati dodatnih stotinu benzinskih postaja, odnosno koji predstavlja ukupna godišnja primanja više od 2000 Ininih zaposlenika, navode iz Ine.
 
 Ina navodi da PSP d.o.o. nije bio obavezan provesti niti ovu niti prethodnu prisilnu prodaju jer je plin mogao privremeno ostati u skladištu dok se u potpunosti ne povuče, korištenjem dostupnih skladišnih usluga povlačenja plina. Time se ni na koji način ne bi oštetili drugi korisnici skladišta, a sama tvrtka PSP d.o.o.  zaradila bi više na takvoj skladišnoj usluzi nego na naknadi za prisilnu prodaju plina koja iznosi 10 posto od prodajne cijene.
 
U Ini smatraju da se radi o neodgovornom i neracionalnom  postupanju koje ne samo da uzrokuje financijsku štetu Ini/Prirodnom plinu već negativno utječe na Inine mogućnosti ulaganja u ključne projekte u istraživanju i proizvodnji te rafinerijskom i maloprodajnom poslovanju,  a direktno ugrožava postojeća radna mjesta. 
 
Nije zanemarivo i da se cijeli postupak odvija u trenutku u kojem se zbivanja u Ukrajini mogu ozbiljno odraziti na stabilnost europske i regionalne opskrbe plinom. Slijedom navedenog, upitno je u čijem interesu PSP d.o.o. postupa u ovom procesu.
 
Iz Ine navode da su ponovno zatražili produženje roka za zbrinjavanje plina kako bi spriječila daljnju štetu koja se nanosi kompaniji.
 
"U međuvremenu poduzimamo sve moguće korake te povlačimo plin  iz skladišta u maksimalno mogućim količinama. Tijekom travnja uspjeli smo povući i na tržištu prodati oko 20 milijuna kubika plina, a u svibnju ta količina bi mogla biti i daleko veća. Time se dodatno naglašava kako argument tvrtke PSP d.o.o. o tome da se plin iz  skladišta ne može povući, ne stoji", zaključuje se u priopćenju Ine.

Pročitajte više