Pročitajte presudu protiv Mrkšića: Kriv je zbog ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja na Ovčari

Screenshot: Icty/Youtube

MILE MRKŠIĆ je bio jedan od tri bivša generala JNA koji je osuđen za Ovčaru. Kada su počinjeni zločini, Mrkšić je bio pukovnik JNA i zapovjednik Prve motorizirane gardijske brigade JNA. Haški sud je objavio da je Mrkšić nadgledao sve srpske postrojbe u tom području tijekom "bitke za Vukovar".

> Umro krvnik s Ovčare

Ubijeno najmanje 194 osoba

21. rujna 2007. godine Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora zbog sudjelovanju i poticanju na ubojstva, zlostavljanje i okrutno postupanje sa zarobljenicima, kao i za stavljanje zarobljenika u nehumane uvjete u hangaru na Ovčari u razdoblju između 20. i 21. studenog 1991. godine. Njegovu presudu je 5. svibnja 2009. godine potvrdilo i Žalbeno vijeće Haškog suda. Obje presude pročitajte niže u tekstu u cijelosti.

"20. studenog 1991. godine, nakon pada Vukovara u ruke JNA i srpskih paravojnih formacija, JNA je iz bolnice u Vukovaru u buseve stavila 260 'nesrba' te ih je prvo prebacila u barake JNA i potom na svinjogojsku farmu Ovčara gdje su ih tukli nekoliko sati", napisali su u priopćenju iz Haškog suda. Dodali su da je te večeri Mrkšić povukao snage JNA s Ovčare te je zarobljenike ostavio "na milost" pripadnicima Teritorijalne obrane i paravojske koja je tada ubila i pokopala najmanje 194 osobe u masovnoj grobnici na Ovčari.

"Ranije su snage JNA, kojima je on zapovijedao, uspostavile nehumane uvjete pritvora te nije efikasno djelovao da se zaštite zatvorenici", objavio je Haški sud nakon što je predsjednik Haškog suda jdonio odluku da Mrkšić svoju 20-godišnju kaznu zatvora odsluži u zatvoru u Portugalu.


Pročitajte više