Profitirali ulaskom u EU: Hrvatski izvoz drvne industrije u godinu dana porastao za 32%

Ilustracija: scx.hu

HRVATSKA drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost ovog sektora.

Ulaskom Hrvatske u EU znatno je olakšan izvoz u zemlje EU-a te je ostvaren izvoz u osam mjeseci ove godine u vrijednosti od 868 milijuna USD te suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 481 milijuna dolara. To je 32 posto veći iznos u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je vrijednost izvoza iznosila 659 milijuna dolara, pokazuju podaci HGK.

"Hrvatska drvna industrija glavna snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija te regionalni lider u proizvodnji drvenih proizvoda i namještaja visoke dodane vrijednosti. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti", smatra Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

Prihod od gotovo 8 milijardi kuna

Statistički gledano, hrvatska drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji u 2013. godini prihodovno je sudjelovala s 5% ostvarivši prihod od 7,998 milijardi kuna, a u zaposlenosti prerađivačke industrije s 10%, te sudjeluje sa 5% u BDP-u prerađivačke industrije. U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih osam mjeseci 2014. udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 10% kada govorimo o izvozu i 2% kada govorimo o uvozu.

Važno je istaknuti da je udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom porastao sa 8% na 10%, u prvih osam mjeseci 2014. godine u odnosu na isto razdoblje od prošle godine, dok je udio u uvozu ostao na istoj razini. Ako znamo da je rast izvoza u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu iznosio 8%, tada vidimo da podaci za prvih osam mjeseci ove godine upućuju na zaključak o snažnom, kontinuiranom i pozitivnom trendu rasta izvoza drvno-prerađivačkog sektora.


70% izvoza su finalni proizvodi


Oko 70% ukupnog izvoza su finalni proizvodi (namještaj, podni oblozi- parket, građevinska stolarija, drvene kuće, drveni pragovi), a 30% su građa, elementi, trupci. Indeks fizičkog obujma industrijske proizvodnje u preradi drva, drvnih proizvoda iznosio je 104, a namještaja 108 u razdoblju devet mjeseci 2014. u odnosu na 2013. godinu, što upućuje u trend rasta proizvodnje od 8%.

Izvoz u Srbiju veći za 39,5 posto

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je prije dva tjedna kako je Hrvatska povećala izvoz u Srbiju za 39,5 posto te da je ta vrijednost izvoza bila 363,9 milijuna eura. Kada se ovi podaci usporede s onima Privredne komore Srbije, i to za listopad, rast je više nego upola manji.

Ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske za taj period iznosila ja 844,5 milijuna dolara (678 milijuna eura). Taj ukupni rast, ukazuju u PKS je 16,4 posto u odnosu na isti period 2013. Izvoz je iznosio 395 milijuna dolara (317,4 milijuna eura) ili rast 16,4 posto, dok se uvoz iz Hrvatske povećao za 16,3 posto i bio je 448,8 milijuna dolara (360,7 milijuna eura), piše Blic.

Hrvatska je najviše u Srbiju izvozila svinje teže od 50 kilograma, cement, dijelovi sjedišta, gnojivo, deterdžent za pranje rublje i posuđe, energiju, flaše, cigarete, tegle, soja u zrnu, srdele i karton.

Iz Srbije smo uvezli benzin, suncokretovo ulje, papir, karton, električnu energiju, šećer, balone, boce, bočice, bitumen, mlijeko i pavlaku, kukuruz, toaletni papir, ulje od uljane repice, sladoled, kupaće kostime, namještaj i drugo. 
 

Pročitajte više