Pronalazak jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, ponovno otvorila ratne rane Hrvata i Bošnjaka!

Foto:  BiH Tužiteljstvo

NA LOKALITETU rudnika Tomašica kod Prijedora istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) u ponedjeljak nastavljaju potragu za, kako se, pretpostavlja velikim brojem ubijenih koji se nalaze u ovoj grobnici, a čije postojanje je otkrio bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić kazao je da su ekipe tijekom cijelog tjedna bile na terenu, te da su u četvrtak pronašli posmrtne ostatke jedne ženske osobe.
 
“Našli smo još jedno novo tijelo. Posmrtni ostaci su uglavnom kompletni. To smo pronašli u četvrtak, dok smo u petak pronašli još jedan dio tog istog tijela. Sa aktivnostima nastavljamo u ponedjeljak i idemo dalje”, pojasnio je Begić.
 
Otkrivanje masovne grobnice na lokalitetu rudnika Tomašica kod Prijedora za koju se pretpostavlja da je najveća u posljednjih deset godina pronađena na području Bosanske krajine ponovo je otvorilo nikada zacijeljene rane prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.
 
Obitelji žrtava, kao i bivši logoraši, uvjereni su da je upravo na lokalitetu rudnika Tomašica pokopano najviše ubijenih civila i logoraša. Prema prvim stavovima patologa, većina njih po svemu sudeći ubijena je na drugim lokacijama, a potom su na područje rudokopa izmješteni i sakriveni pod visokim nanosima zemlje.

Pročitajte više