Propada povratnički dernek uz Škoru i Matu Bulića? Opet se traži pritvor za Glavaša

Foto: FAH, Facebook

BRANIMIR GLAVAŠ, nepravomoćno osuđeni ratni zločinac i lider HDSSB-a, najavio je da se u nedjelju vraća u Hrvatsku. HDSSB-ovci za Glavašev doček u Osijeku su organizirali dernek.

Glavaša će stranački kolege i pristaše dočekati koncertom na Trgu slobode. Za Glavaša će na koncertu pjevati Miroslav Škoro, Mate Bulić, Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek i TS Šokci. Organizator koncerta koji započinje u 19 sati su udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Glavaš: Vidimo se u Osijeku

U razgovoru za N1 televiziju Glavaš je poručio da ne očekuje svoje uhićenje. Kaže da je zahtjev tužiteljstva samo dio normalne procedure.

"Ja u tome ne vidim ništa sporno. Obveza je Državnog odvjetništva da podnese takav akt prema Županijskom sudu u Zagrebu. Normalan slijed događaja u skladu s praksom i zakonskim obvezama u ovakvim situacijama. Sada je na potezu Županijski sud, istražni sudac i Izvanraspravno vijeće ponovo da razmotri njihov akt i prihvati ga ili odbije. Ja očekujem da će ga odbiti".

"Sigurno se u nedjelju vraćam u Osijek. Mislim da ću stići negdje u popodnevnim satima. Nema novog pritvora bez odluke suda. Otpada taj razlog bijega zbog kojeg traže pritvor jer ću se vratiti u Hrvatsku. U nedjelju se vidimo u Osijeku", rekao je Glavaš, dodavši da će se odazvati na novo sudsko ročište.

Tužiteljstvo traži pritvor

No, i dalje je moguće da će Glavaš kad prođe granicu Hrvatske i BiH još jednom završiti iza rešetaka. Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odredi istražni zatvor Glavašu jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.


Tužiteljstvo od zagrebačkog Županijskog suda traži da se Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Ustavni sud ranije ukinuo presudu za "Selotejp" i "Garažu"

Tjeralicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. siječnja, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima "Selotejp" i "Garaža".

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Po Zakonu o kaznenom postupku, istražni zatvor se određuje temeljem presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.


Zasad nije poznato kada će zagrebački Županijski sud odlučivati o zahtjevu tužiteljstva, a Glavašev odvjetnik Dražen Matijević očekuje da bi se to moglo dogoditi početkom idućeg tjedna.

Odvjetnik: Ne može u istražni zatvor jer je to suprotno Zakonu!

Matijević smatra da se Glavašu ne može odrediti istražni zatvor jer je vrijeme koje je dosad proveo u istražnom zatvoru i zatvoru dulje od pet godina, dok istražni zatvor s produljenjima u njegovom slučaju može trajati najdulje četiri godine.

"Kad bi mu ponovno bio određen zatvor proizlazilo bi da bi on u njemu bio više od pet godina što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku", kazao je Matijević Hini. Nazvao je pritom "pravnim apsurdom" stajalište Državnog odvjetništva po kojem se okrivljeniku istražni zatvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana zatvorska kazna ne uračunava u istražni u zatvor.

Očekuje se "svečani" doček Glavaša u nedjelju

Glavaš je preko svoje obitelji i stranke HDSSB najavio da će najvjerojatnije u nedjelju doći u Osijek, gdje mu prijatelji priređuju svečani doček.

Odredi li mu Županijski sud istražni zatvor mora mu biti dostavljeno rješenje i onda mora biti uhićen, a kao krajnja mjera u slučaju nedostupnosti slijedi raspisivanje tjeralice.

Odvjetnik ne vjeruje da će sud donijeti takvu odluku. "Bitno je to da je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Glavaša jer su mu bila povrijeđena ljudska prava zajmčena Ustavom", kaže Matijević.

Pročitajte više