Propao i posljednji pokušaj mirenja s Vladom: Zdravstveni djelatnici u srijedu idu u štrajk!

Foto: Bruno Konjević/Cropix

U BANSKIM dvorima danas je održan novi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara. Novi krug mirenja -  druga, posljednja, runda pregovora održana je uoči štrajka najavljenog za 18. rujna. Dogovor nije postignut - propao je i zadnji pokušaj mirenja Vlade sa sindikatima u zdravstvu!

Predsjednik liječničkog sindikata, Ivica Babić medijima je potvrdio da je mirenje bezuspješno okončano. Opći štrajk u zdravstvu počinje u srijedu u 7 sati ujutro. Sindikati procjenjuju da će u njemu sudjelovati oko 70 posto medicinskih sestara i liječnika. U bolnicama će se raditi kao blagdanom i nedjeljom, dok u primarnoj zdravstvenoj zaštiti štrajka neće biti.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je danas zapelo u dobroj vjeri odnosno da nije prihvaćen njihov zahtjev da se potpiše sporazum koji bi jamčio da se od strane svih triju sindikata potpiše novi Kolektivni ugovor, a ne od strane jednog na njihovu štetu. Babić je rekao da će sindikati dati sve od sebe da građani što manje osjete taj štrajk no da je odgovornost na onima koji su ih u njega gurnuli.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da mu je žao što proces mirenja nije uspio i da je bio spreman na kompromis no ne na principu ucjene. Poručio je da su svi ravnatelji dobili naputke kako se ponašati za vrijeme štrajka, kao i da će građani u iduća dva dana dobiti informacije što ih očekuje za njegova trajanja.

"Temeljni razlozi zbog kojih je do najava štrajka došlo jest neplaćenje prekovremenog rada, neplaćenje prema zakonu, dežurstva i pripravnosti"

Danas održano mirenje je bilo više proceduralno - kako bi se zadovoljili uvjeti za štrajk. Mogućnost da dođe do preokreta i da sindikati odustanu od najavljenih akcija nije bila izgledna. Sindikat liječnika, medicinskih sestara i tehničara, podsjetimo, traži bolje radne uvjete - više ljudi, plaćanje prekovremenih... sve to objedinjeno u novom kolektivnom ugovoru.

Novi pokušaj mirenja održan je na inicijativu sindikata koji su mirenje zatražili kako bi zadovoljili proceduru i izbjegli proglašenje mogućeg štrajka nezakonitim. Uoči početka mirenja, predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da su sindikati došli u dobroj vjeri, no nije želio ništa prejudicirati. Ponovio je i zahtjeve sindikata.

"Drugi postupak mirenja je zbog proceduralnih razloga kako bi smo zadovoljili uvjete za štrajk. Ako postignemo sporazum bit ćemo zadovoljni, a hoćemo li ga postići ne ovisi o nama nego o Vladi. Ne mogu prejudicirati ništa, ali spreman sam u dobroj vjeri sudjelovati u postupku mirenja", poručio je šef liječničkog sindikata Ivica Babić.

"Naši su zahtjevi sada svedeni na jedan zahtjev koji smo naveli prilikom najave štrajka, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora koji će u ime liječnika i medicinskih sestara potpisati naši sindikati, a nikako treći sindikat na našu štetu. Temeljni razlozi zbog kojih je do najava štrajka došlo jest neplaćenje prekovremenog rada, neplaćenje prema zakonu, dežurstva i pripravnosti", naveo je Babić.

"Pacijenti se ne moraju bojati štrajka, svi oni koji čekaju na neophodne operacije - one se naprosto moraju napraviti"

Ministar zdravlja Rajko Ostojić bio je uvjeren da će mirenje biti uspješno, ali je i naglasio kako se danas ne može potpisati nikakav dokument koji bi imao pravne učinke kao kolektivni ugovor.

Priznao je, međutim, da postoje nelogičnosti u sadašnjem kolektivnom ugovoru te rekao da je činjenica da su plaće medicinskih sestara i liječnika manje nego njihovih kolega u zapadnim zemljama, ali i veće od kolega u Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj te nešto veće od državnih i javnih službenika u Hrvatskoj.

Ostojić je jučer priznao da su potrebne dorade kolektivnog ugovora, da se dežurstva i pripravnost trebaju drugačije plaćati, no za to su potrebni pregovori koje sindikati odbijaju, tvrdi Ostojić. Ponovio je i kako zna da su plaće liječnika male, no da moraju imati razumijevanja za trenutnu financijsku situaciju u državi.

"Ipak, zdravstveni djelatnici trebaju uzeti u obzir da je kriza, a na ovaj način postoji velika opasnost da se u javnosti stvori slika da su naši zdravstveni djelatnici gramzivi za novac, a oni to nisu", zaključio je resorni ministar.

Ako do štrajka dođe, većih komplikacija ne bi trebalo biti, uvjerava ministar zdravlja Rajko Ostojić. "Štrajk još nije ni počeo, vidjet ćemo kad će početi. Mi smo se usuglasili oko neophodnih poslova koje treba napraviti, svim zdravstvenim ustanovama smo dali jasne naputke. Pacijenti se ne moraju bojati, svi oni koji čekaju na neophodne operacije - one se naprosto moraju napraviti. O tome uopće nema zbora", poručio je nedavno ministar Ostojić.

Pročitajte više