DP traži puno veće plaće za ministre. Analitičar Gjenero: To je racionalan potez

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Politički analitičar Davor Gjenero u Studiju 4 komentirao je postignuto suglasje između HDZ-a i DP-a u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine i rekao kako je postignut dogovor koji je vrlo uravnotežen i koji može osigurati stabilnost.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Domovinski pokret je dobio potpredsjednika vlade i to ministra demografije. Zatim je tu pitanje ministarstva energetike, odnosno hoće li se zaštita okoliša odvojiti iz energetike, ministarstvo poljoprivrede, a spominje se i mjesto potpredsjednika sabora.

"Uravnoteženi odnos koji priznaje snagu partnera"

Gjenero ističe da, ako je sve navedeno točno, onda to znači da je postignut dogovor koji je vrlo uravnotežen i koji može osigurati stabilnost.

"Meni se čini da je to uravnoteženi odnos koji priznaje snagu obojice partnera", kazao je.

Što se tiče informacija o broju državnih tajnika, on još nije definiran.

"Važno je da oba partnera imaju uvid u procese unutar resora, s pozicije državnog tajnika vi možete točno znati što se radi u ključnim resorima", rekao je.

Što se tiče ministara Domovinskog pokreta, spominje se gospodin Šterc, demograf, kao ministar za demografiju i potpredsjednik u novoj vladi.

"Vidjet ćemo hoće li to biti konačno rješenje. Obično partneri imaju pravo autonomno birati svoje ministre, a ako je dogovor u okviru onoga što je prihvatljivo, onda ga premijer samo prihvaća. Vidjet ćemo hoće li to doista biti gospodin Šterc koji je već dugo vremena u tim timovima koji se bave demografskom politikom", rekao je.

"Riječ oporbe ne znači nikome ništa"

Što se tiče prvih reakcija oporbe, kazao je kako "aktere koji sudjeluju u političkoj areni, a nemaju snage samostalno nastupiti na izborima, ne bi trebalo komentirati."

"Njih se mora respektirati kao postojeće parlamentarne zastupnike, ali njihova riječ nikome ne znači ništa. Oni koji su izgubili izbore isto tako imaju pravo biti nezadovoljni, ali bi bilo pristojno da prvih stotinjak dana nove administracije ta njihova kritika ostane u sferi pristojnog", rekao je.

Na pitanje može li se zaključiti da su presudnu ulogu odigrali manjinci i SDSS na čelu s Pupovcem, odgovorio je:

"To je skupina odgovornih i ozbiljnih političara. Oni, ako ne mogu doprinijeti svojim radom konsolidaciji demokratskog poretka, onda čine to da ne unose novu nestabilnost. Mislim da tim ljudima dugujemo pohvalu za njihovo vrlo racionalno i konstruktivno ponašanje", kazao je.

Dodaje da, kad govorimo o konstruktivnosti, kao konstruktivnu opisuje i još jednu izjavu koju smo čuli, a koja je došla od potpredsjednika Domovinskog pokreta.

"Mislim da je to racionalna odluka"

"Kao svoj zahtjev u procesu sastavljanja vlade inzistirao je na povećanju primanja ključnih državnih dužnosnika; ministara i državnih tajnika i mislim da je to racionalan potez, jer kad imate potplaćen vrh izvršne vlasti, automatski imate potplaćen vrh javne uprave i onda otvorena vrata za negativnu selekciju u tom prostoru. Izrazito je dobro da se državne tajnike i ministre, a onda i ravnatelje uprava, vrlo pristojno plati da bismo na tim mjestima mogli računati na najbolje slučajeve", smatra.

"Dva su ministarstva koja su se spominjala kao ona na koja Domovinski pokret pretendira, a na kraju nisu pripala njima. Najprije je bilo riječ o Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon toga je bilo riječ o Ministarstvu kulture. Očito je da je premijeru izrazito važno da se nastavi vođenje javnih politika koje su se u tim resorima vodile u prethodnim razdobljima, da mu je izrazito važno da i vanjski poslovi i kultura budu ona ministarstva koja će vući u mainstream europskih javnih politika", rekao je za kraj Gjenero.

Pročitajte više