Proračunska rupa bez dna: Hrvatska se do kraja godine zadužuje za 3 milijarde kuna, početkom 2015. za još milijardu eura

Foto: Hina

HRVATSKA do kraja godine planira zaduženje od tri milijarde kuna, izdavanjam obveznica na domaćem tržištu, doznaje Reuters od neimenovanog izvora iz Vlade.

Osim toga razmatra se izdanje obveznica u vrijednosti od oko milijardu eura, početkom 2015. godine, na međunarodnom tržištu, kojim bi se pokrio proračunski manjak i refinancirali postojeći dugovi, navodi Reuters.

"Još uvijek nisu definirani detalji izdanja obveznica na domaćem tržištu, ali u planu je oko 3 milijarde kuna. Izdanje je planirano za studeni ili početkom prosinca, te će se njime uglavnom pokriti potrebe proračuna za ovu godinu“, navodi neimenovani izvor.

Javni dug Hrvatske u drugom tromjesečju iznosi 252,7 milijardi kuna ili 77 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je za 664 milijuna kuna ili 0,4 postotna boda veći dug nego u prethodnom tromjesečju.

Primjenom nove metodologije ESA 2010 konsolidirani dug opće države porastao je od 2010. do 2013. godine u prosjeku za 27 do 29 milijardi kuna godišnje.

Na kraju ove godine konsolidirani dug opće države mogao bi, prema projekcijama Ministarstva financija, iznositi 268,5 milijardi kuna ili 81,8 posto BDP-a.
 

Pročitajte više