Prosječna neto plaća u padu već četvrti mjesec uzastopno



PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u lipnju je iznosila 5.492 kune. U odnosu na mjesec prije riječ je o povećanju od 0,7 posto više ili 37 kuna više na platnoj listi. Kada se gleda godišnja razina tada dolazimo do zaključka kako je neto plaća ostala gotovo pa nepromijenjena. Naime, nominalan pad iznosio je 6 kuna, dok u realnom izrazu prosječna neto plaća nastavlja bilježiti godišnji pad četvrti uzastopni mjesec.

Pad plaće od gotovo 4 posto

Ukoliko se korigira godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 3,9 posto na godišnjoj razini  s obzirom da je godišnja stopa inflacije u svibnju iznosila je 3,8 posto.


Prosječna bruto plaća u lipnju je iznosila 7.909 kuna, što je za 69 kuna ili 0,9 posto manje nego u svibnju. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća je ostala gotovo nepromijenjena u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad 3,8 posto.

Nastavak negativnih trendova

"Izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava nastavak negativnih trendova na tržištu rada uslijed produljene krize u gospodarstvu uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske. Rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć. S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. S obzirom da je u srpnju broj nezaposlenih porastao u odnosu na lipanj možemo očekivati nominalno smanjenje plaća u srpnju. Iako je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u srpnju usporio, nezaposlenost nastavlja rasti na godišnjoj razini pa ne očekujemo zamjetnija poboljšanja", navodi se u analizi Raiffeisen banke.

Pročitajte više