Proslava Svih svetih u Vukovaru u znaku prisjećanja na 1991.

Ilustracija: Hina

NA TISUĆE upaljenih svijeća gorjelo je sinoć na vukovarskim grobljima, koje je na blagdan Svih svetih cijeloga dana pohodio velik broj Vukovaraca, a posebice velik broj građana svijeće je zapalio na grobovima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i civila ubijenih u obrani Vukovara 1991., te pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Brojni građani svijeće su na tome groblju palili i kod 938 bijelih križeva koji simboliziraju isti toliki broj žrtava ekshumiranih s Novoga vukovarskog groblja, koje se nalazi uz Memorijalno groblje.

Na stotine upaljenih lampiona gori večeras i kod Spomen obilježja na Ovčari i na mjestu masovne grobnice iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostatci 200 hrvatskih branitelja i civila, koje su jugosrpski agresori odveli iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada te ih ubili na Ovčari 20. studenoga 1991.

Proslava Svih svetih u Vukovaru protječe u znaku prisjećanja na studeni 1991. kada je Vukovar, nakon višemjesečne vojne agresije okupiran, a Vukovarci ubijani, zlostavljani, zatočeni u logorima i prognani iz svojih domova.

Pročitajte više