Prošle godine u svijetu ubijeno 155 humanitaraca: Najopasnije zemlje Afganistan i Sirija

Ilustracija: Hina

PROŠLE je godine u svijetu ubijeno 155 humanitarnih radnika, a ukupan broj napada na njih povećan je za 66 posto u odnosu na 2012., objavljeno je u utorak.

Prošle su godine humanitarci u svijetu napadnuti ukupno 251 put. Uz 155 ubijenih, više od 170 ih je ranjeno, a 134 oteto.

Glavni razlog za rast broja napada su eskalacija kriza u Siriji i Južnom Sudanu, iako je za humanitarce i dalje najsmrtonosnija zemlja Afganistan.

U tekućoj godini, zaključno s 13. kolovozom, ubijeno je 79 humanitarnih radnika.

Danas je svjetski dan humanitarnog rada, u spomen na stradale u samoubilačkom napadu al-Kaide na stožer UN-a u Bagdadu 2003. godine, kada je ubijeno 22 ljudi, među kojima i posebni predstavnik UN-a za Irak Sergio Vieira de Mello.

Georgieva: Sve je teže odgovoriti na humanitarne izazove

Svjetski je humanitarni dan koji se obilježava u sjećanje na napad na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. kada je poginulo 22 ljudi.

Prilika je to za iskazivanje počasti osobama koje svaki dan riskiraju svoj život kako bi pomogle žrtvama rata i katastrofa diljem svijeta te prilika da se naglase humanitarni izazovi s kojima se suočavamo, izjavila je povjerenica Europske unije za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.


"U Africi i na Bliskom istoku milijuni su civila zarobljeni u pojasu sukoba koje djelomično pokreću etnička i vjerska mržnja, a sve je teže pružiti potporu i pomoć ugroženoj djeci, ženama i starijima.

Zbog takvih je izazova humanitarnim radnicima sve opasnije obavljati svoj posao. Od 2003. broj se napada na njih učetverostručio. Prošle je godine svaki mjesec u prosjeku ubijeno dvanaestero humanitarnih radnika, a više ih je od deset oteto. Svaki je tjedan troje humanitarnih radnika napadnuto i ranjeno.

Uz kombinirani učinak klimatskih promjena, brzog rasta broja stanovnika u mjestima kao što je Sahel te rasta ekstremizma, doživjet ćemo sve više sukoba, gladi i ljudi koji će morati napustiti svoje domove i živote.

Živimo u svijetu koji je izuzetno krhak te se zbog toga moramo više usredotočiti na izazove s kojima se susrećemo: radi dobrobiti žrtava rata i katastrofa te hrabrih muškaraca i žena koji stavljaju svoj život na kocku kako bi im pomogli", istaknula je Georgieva.

Pročitajte više