Prosvjedi u St. Louisu prerasli u nemire: Policajac ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca

Screenshot: YouTube

U predgrađu St. Louisa policajac je nekoliko puta pucao na Michaela Browna, nenaoružanog crnog osamnaestogodišnjaka, koji nije preživio pucnjavu.

Stotine mještana i aktivista za ljudska prava okupilo se kako bi prosvjedovalo i izrazilo svoje zgražanje nad ubojstvom, javlja AP.

Lesley McSpadden, majka ubijenog mladića, izjavila je kako je Michael završio srednju školu i spremao se upisati u na fakultet. Očajna majka je izrazila svoju zbunjenost zbog postupka policajca te je rekla kako joj nije jasno zašto policajac nije pokušao obuzdati njezinog sina drugim sredstvima. Naglasila je kako želi da se policajcu koji je ubio njezinog sina da otkaz te da mu se sudi.

"Htjela bih ga vidjeti u zatvoru s doživotnom kaznom", rekla je u nedjelju na poprištu ubojstva, prenosi AP.

Jon Belmar, šef policije okruga St. Louis, rekao je kako je do pucnjave došlo nakon što je policajac naišao na dvoje ljudi na ulici blizu kompleksa apartmana u Fergusonu u nedjelju, većinski crnačkom predgrađu St. Louisa. Jedan od njih bio je i Michael Brown. Belmar je izjavio kako je do sukoba došlo nakon što je jedan mladić gurnuo policajca u patrolno vozilo te kako je u samim kolima ispaljen barem jedan metak. Sukob se zatim iz kola premjestio na ulicu, gdje je Brown nekoliko puta upucan. Belmar je naglasio kako je na ulici policajac ispalio "više od nekoliko metaka".

Tom Jackson, šef policije u Fergusonu, objasnio je da svi detalji još nisu poznati i kako se još ne zna je li Brown bio onaj koji se počeo naguravati s policajcem.

Policija još uvijek istražuje zašto je policajac pucao na nenaoružanog Browna, a Jackson je naglasio kako osoba koja se nalazila u Brownovom društvu nije uhićena te će biti ispitana u nedjelju.

Prosvjednici razbijali automobile i izloge dućana

Prosvjedi su preko noći prerasli u nasilje, a u izvještajima se spominju nemiri i pljačke. Prijavljeni su i pucnjevi.

U područje je poslano oko 150 pripadnika interventne policije sa psima, a poslana je i jedinica SWAT-a. Chicago Tribune javlja kako su neki po prosvjednika uzvikivali "Ubij policiju" i "Ne pucaj!".

Prosvjednici su razbijali automobile i izloge te su se sukobili s policijom. Opljačkano je i niz dućana.

FBI preuzima istragu

Šef policije grada Fergusona kazao je za AP kako će istragu o ubojstvu 18-godišnjeg Michaela Browna preuzeti FBI.

Objavljeno je i kako je u neredima koji su uslijedili uhićeno 30-ak osoba.
 

Pročitajte više