"Prosvjednici i mediji su uzrokovali slabu ponudu fašističke ikonografije na misi za poglavnika Pavelića"

Screenshot: RTL

"ZA RAZLIKU od 2012., misa za Antu Pavelića ove je godine u centru Zagreba održana u znatno prirodnijem društvenom ambijentu, u kojem su razne inicijative nastojale uskratiti prava raznoraznim omraženim manjinskim skupinama u Hrvatskoj. No, potpuno suprotno ekscesima ispred same Bazilike i prosvjedu protiv mise, sadržaj svetkovine je bio benigniji i od prosječnog crkvenog govora uoči minulog referenduma", piše H-alter, čiji se novinar uvukao među redove prisutnih na misi, o jučerašnjoj "tradicionalnoj" zadušnici za poglavnika, održanoj u Bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

Jučer je zbog sukoba onih koji su došli na zadušnicu i onih koji su prosvjedovali nabrajajući "sva zlodjela koljača", morala intervenirat i policija, a branilo se i snimanje. "Sama gužva i prisutnost više medija, za razliku od prošle godine, uzrokovala je i slabu ponudu fašističke ikonografije. Nije bilo memorabilija s uhatim samoglasnikom, osim na majici jednog od prisutnih ("ne kužim u čemu je problem, to je slovo hrvatske abecede") kao ni čuvenog kalendara za 2014. godinu s likom Ante Pavelića i Velikom Hrvatskom u pozadini, kojeg izrađuju i besplatno dijele članovi Udruge štovatelja NDH i Poglavnika dr. Ante Pavelića", piše H-alterov novinar, kojem je jedna od razočaranih prisutnih kazala: "Mislim da su ga donijeli ali zbog svega ovoga nisu vadili iz vrećice".

Misi je navodno nazočio i predsjednik HČSP-a Josip Miljak, a bio je tu i nezaobilazni Mladen Schwartz, koji je medije zabavljao dizanjem desnice u zrak. Bilo je tu i "crnog humora", pa je tako među vjernike proširen prepjev ustaškog pjesmuljka: "Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam našeg tića, Joea Šimunića", piše H-alter, čiji novinar navodi i kako su okupljeni na misi potiho razgovarali kako "neće biti mira dok u Hrvatskoj na vlast ne dođe vojna hunta, koja će se rukovoditi katoličkim i hrvatskim zakonima".

Misu je i ove godine služio umirovljeni kanonik Stanislav Kos, u društvu još jednog svećenika, koji je ove godine suzdržano, samo jednom, spomenuo Antu Pavelića, na početku mise podsjećajući vjernike kako je riječ o zadušnici za njega. Za razliku od prije dvije godine, nije govorio kako je Pavelić "otac i prijatelj" niti je spominjao da je ova misa pokušaj "da mu se odužimo na najbolji mogući način za sve za što nas je zadužio".

Pročitajte više